Građani i privredni subjekti u Crnoj Gori još uvek čekaju mere koje je Vlada Crne Gore obećala, a koje bi trebalo da olakšaju njihov položaj, koji je pogoršan izbijanjem pandemije korona virusa.

Socijalistička narodna partija je već predložila niz mera koje bi Vlada mogla da usvoji, a čiji je cilj olakšavanje teške pozicije naših građana. To su, pre svega, smanjivanje ili odlaganje plaćanja računa za struju, vodu i smeće, pomoć najugroženijim slojevima stanovništva, otvaranje humanitarnog broja putem kojeg bi se skupljala pomoć za najsiromašnije građane, pružanje pomoći turističkim poslenicima, ugostiteljima, hotelijerima, taksistima, frizerima, šminkerima i ostalim ugroženim profesijama...


Ovo je saopštila SNP Crne Gore, iz koje smatraju da bi Elektrodistribucija morala pokazati dodatan senzibilitet prema brojnim nezaposlenim građanima i onima bez ikakvih primanja, te izbegavati isključenje električne energije u ovim danima, a da bi bilo korisno i kada bi Telekom doneo odluku o smanjenju računa za telefon i internet, s obzirom na to da građani u danima izolacije imaju pojačanu potrebu za korišćenjem ovih usluga.


Podsjećamo da su neke države, poput susedne Srbije, već donijele paket pomoć u iznosu od preko pet milijardi evra namenjen privredi, kao i odluku da se svakom punoletnom građaninu dodeli pomoć u iznosu od 100 evra i da država mora učiniti sve kako bi stimulisala preduzetnike da zadrže svoje zaposlene i da izbegavaju njihovo otpuštanje.


-Situacija se polako približava zoni ključanja, tako da je potrebno da Vlada hitno obezbedi zarade zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima, koji su onemogućeni da posluju, na način što bi se za vreme trajanja mera neto zarade uplatile na žiro račune zaposlenih, a porezi i doprinosi takođe prebacili na teret države. Takođe, potrebna je hitna finansijska pomoć u iznosu od jedne prosečne neto zarade svim domaćinstvima koja imaju tri i više članova, odnosno u iznosu od jedne minimalne zarade svim domaćinstvima koja imaju jednog ili člana, jer će ta sredstva na kraju građani svakako upumpati u sistem, tako da će ova mera imati multiplikativni efekat. Neophodno je garantovati zaposlenima u javnom sektoru, izuzev javnih funkcionera, kao i penzionerima, da im ni u kom slučaju neće biti smanjena primanja i da će ona biti redovna, smatraju Demokrate, koje imaju predlog da EPCG za 60 odsto umanji cenu struje u mesecima trajanja ove krize, kao i da posebno pogođeni korisnici imaju mogućnost otplate na odloženo, nakon završetka epidemije.


-Svako drugačije postupanje EPCG bilo bi klasičan izdajnički čin prema sopstvenim građanima i želja da na muci građana ostvari ekstra profit subjekt, koji inače značajno profitira na račun građana svih prethodnih godina i decenija, smatraju Demokrate.