Nova ograničenja u Sloveniji: Penzionerima samo dva sata za kupovinu; Prvi slučajevi zaraze među robijašima

Tanjug

nedelja, 29. 03. 2020. u 09:38

Нова ограничења у Словенији: Пензионерима само два сата за куповину; Први случајеви заразе међу робијашима

Foto Depositphotos

Penzionerima u Sloveniji od ponedeljka će biti dozvoljeno da idu u prodavnice između osam i 10 sati, pošto su uvedena nova ograničenja radi zaštite najugroženijih grupa od virusa korona

Penzionerima u Sloveniji od ponedeljka će biti dozvoljeno da idu u prodavnice između osam i 10 sati, pošto su uvedena nova ograničenja radi zaštite najugroženijih grupa od virusa korona.


Prema prethodnoj uredbi od 19. marta, prodavnice su od osam do 10 sati morale dati prednost starijim osobama, invalidima i trudnicama.


Sada će ovo vreme biti rezervisano isključivo za rizične grupe, dok penzionerima neće biti dozvoljeno da idu u prodavnice posle 10 sati, prenosi agencija STA.


Vlada je ocenila da je najbolji način da dodatno budu zaštićene ranjive grupe taj da fizički budu odvojene od ostalih potrošača.


Većina prodavnica u Sloveniji osim onih koje prodaju hranu, apoteka i benzinskih pumpi ostaju zatvorene do daljeg.


PRVI SLUČAJ VIRUSA KORONA  KOD ZATVORENIKA


U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj virusa korona kod zatvorenika, u zatvoru Dob.


Muškarac ima blage simptome i izolovan je, prenosi agencija STA. Iz zatvorske uprave rečeno je da je zaraženi zatvorenik bio u kontaktu sa oko 20 osoba i da su sve one izolovane.


Zatvori u Sloveniji su uveli stroge mere u cilju sprečavanja epidemije virusa korona i većina poseta je zabranjena.


Nove zakonske odredbe koje stupaju na snagu danas omogućiće direktorima zatvora da suspenduju neke kazne ili da otpuste zatvorenike ranije, u pokušaju da zaštite zatvorenike od korone.