Đukanović: Crna Gora ne želi da se vraća na status srednjevekovne države; Da li imamo uvek dobru saradnju sa susedima - ne

Tanjug

17. 02. 2020. u 09:33

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je u Briselu da ne želi da otvara sukobe sa svojim kolegama i da se trudi da sa svima razgovara na odgovoran način

Ђукановић:  Црна Гора не жели да се враћа на статус средњевековне државе; Да ли имамо увек добру сарадњу са суседима - не

Foto: Tanjug

BRISEL - Crna Gora je zemlja koja je u stanju da rešava aktuelne teme u najboljoj demokratskoj praksi, poštujući ono što je pravna tekovina EU, sa čijim pravnim sistemom se usaglašava, istakao je u Briselu predsednik Crne Gore Milo Đukanović.


Upitan kakva je bila komunikacija između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom večere koja je sinoć održana u Briselu, Đukanović je rekao da je na radnoj večeri bila tema odnosa na relaciji EU-Zapadni Balkan, i da se svako od lidera regiona potrudio da pitanja koja se tiču unutrašnjih prilika ne iznosi u prvi plan.


"Govorili smo o zajedničkim problemima i potrebama, a u fokusu je bila nova politika EU prema Zapadom Balkanu", preneo je on.


Kazao je da se, kada su u pitanju "aktuelne teme", toga kratko dotakao i preneo da je Crna Gora u stanju da ih rešava u najboljoj demokratskoj praksi poštujući pravne tekovine EU.


„Ne skrivamo probleme. Što se više približavamo EU poslednja nasleđa onoga što je antievropsko isplivava i to treba rešavati u duhu dobre evropske prakse", naglasio je on.


Đukanović je rekao da je Crna Gora svojim iskustvom pokazala da je to u stanju da učini, navodeći 90-te kada je uspela da odoli nacionalnim i verskim sukovima.


„Ne treba imati sumnje da smo u stanju te probleme rešavati. Da li imamo uvek dobru saradnju sa susedima - ne. Treba razumeti nije ovo problem eksluzivno crnogorski. Vidim ga u širem kontekstu. U regionu se vodi oštar politički duel između politika koje zaustupaju evropsku budućnost i poltiku koja želi da zadrži Balkan na antievropskom koloseku", ocenio je on.


Istakao je da Crna Gora želi da razvija dalje multietničko društvo.


Đukanović je kazao da Crna Gora ne želi da se vraća na status srednjevekovne države u kojoj crkva vodi važnu ulogu.


Naglasio je da ne želi da otvara sukobe sa svojim kolegama i da se trudi da sa svima razgovara na odgovoran način, da razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, zajedničkoj evropskoj budućnosti, i da primeti deformitet u politici što ugrožava dobar tempo razvoja Crne Gore.


„Nije dobro da bilo ko sebi daje za pravo da se vraćamo u vreme 90-tih i da poksušavamosa viškom pažnje prema nacionalnim manjinama u drugim državama pokažemo nedovoljno pažnje prema suverenitetu država", rekao je Đukanović.


On je rekao da je njegova poruka crnogorskoj manjini, gde god živela, uvek ista, a to je da pre svega budu odgovorni građani država za koje su se opredelili da budu njihov dom, da budu lojalni građani, i da će sigurno država da im uzvrati poštovanjem, što radi i Crna Gora.


„Ako se to ne dogodi onda je to polazište za ozbiljan razgovor da li se svi pridržavamo standarda poštovanja prava manjina. Mislim da je jako vazno da se oslobodimo drugih isksutava. Treba da sinhronizovano delujemo u ispunjavanju standarda koji bi vodili ka zajedničkom evropskom domu", zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

браћа по матери

17.02.2020. 09:54

Милоња је живи доказ да су Неокомунисти и Глобалисти - на истом задатку.

Ситар

17.02.2020. 10:34

Прочитан је овај човек у потпуности. Сад је на народу ЦГ да ли ће још да га трпи.

Језик

17.02.2020. 10:34

Црна Гора и њени грађани су у 21 веку, али проблем је што је њено руководство, у свом односу према грађанима, још у каменом добу.

Djordje

17.02.2020. 11:50

Ako je neko na vlasti 30 god, pri tom opstaje kradjama na izborima, napravi msfijašku drzavu, i priča o dem okratskim vrednostima svoje vlasti, onda narod koji to podržava ima veliki problem sa samim sobom.

Deda Panta

17.02.2020. 12:35

Tebi i Amerikancima je najvažnije da nestane pravoslavlje , uništi i obezznači Srbija i Rusija kao pravoslavne, da ti vladaš a narod robuje, da nastaviš sa svojim klanovima snabdevanje sveta drogom i ostalim švecom. Zabole tebe za sve drugo.

Миро Марковић

17.02.2020. 12:37

Мило, имаш ли очи да видиш народ на улицама широм Црне Горе? Да ли је тај народ изашао на улице за то што те обожава или да се одупре твојој терористичкој 30-то годишњој диктатури? Мило, изуби се боље милом него да те твој народ протера силом. Што пре, боље је за тебе. Тако каже народ. Народ је и држава и закон, а не ти.

MIrko

17.02.2020. 12:44

Када користи појам "мањина" Мило мисли на Србе у Црној Гори. Када говори о "мултиетичности', покушава да прикрије антисрпску монтенегринску стратегију.

Драган Станковић

17.02.2020. 13:34

Чекај, па шта је сад ово? Човек наводно не жели да се ЦГ враћа у средњи век а хоће да оснује нову "Црногорску цркву". Па ко овде призива средњи век? Они који се противе отимачини, унијаћењу, поништавању сопственог идентитета или они који оснивају нову цркву - па још Православну?

MG

17.02.2020. 14:52

Covek pravi novu crkvu u 21 veku a kao nece da se vraca u proslost. U kom veku on zivi.

Alex

17.02.2020. 16:53

Milo nikako da shvati da je došao njegov kraj. Sa izmenama zakona ili njegovog ukidanja je potpuno svejedno. Narod ga više neće. On nema ni malo časti ni obraza da podnese ostavku. Pored svih dokazanih kriminalnih radnji, afera i korupcija on se i dalje oglušuje o sve to i dalje priča već neubedljive istrošene priče.

Drago

17.02.2020. 17:58

Dobro je, poceo je da priznaje! Da je siledzija i da hoce sve na silu. I pismo i istoriju, sada i crkvu. Milo nas mili sve steceno silom brzo se urusi. Valjda si bar toliko logicar!

M.M.

17.02.2020. 19:05

Mucenice, nije tebi lako. Izmedju poslodavavaca koji redaju zahteve i naroda koji otkazuje poslusnost. Ocaj i panika. Nestrpljivo cekamo tvoj kraj, bice spektakularno!

Нада Латиновић

17.02.2020. 19:40

Мило Ђукановић је велики манипулатор. Као реликт прошлости, овам комунисти и атеисти, који се куне у европске вредности, је најважније да влада Црном Гором, па макар и силом. За њега је бог Мамон. Он је у стању да изазове и крвопролиће, ради опстанка на власти.

Kastig

19.02.2020. 07:55

Ovaj covek nista ne laze, oni zaista prate pravnu tekovinu EU (i Amerike), lazima do para...