OPERSKE arije koje je izvodio tokom studija na Muzičkom konzervatorijumu "Pančo Vladigerov" u Sofiji, gde je završio za operskog pevača, otac Fotije, iguman manastira Devine Vode kod Zvečana, zamenio je pevanjem duhovnih pesama i liturgijama tokom službi u svetinjama na Kosmetu. Kao što je rastao sa muzikom i oduvek voleo da peva, nekada svetovnog imena Aleksandar Kostovski, iz Skoplja, sada protosinđel Fotije kaže da je oduvek razgovarao sa Bogom i molio mu se.

- Isto kao i prema muzici, uz koju sam odrastao, gajio sam i ljubav prema Bogu. Tako sam još u srednjoj školi, čitajući neki svetski poznati roman u kojem se spominju Isus Hristos i svetitelji, poželeo da pročitam Bibliju, za koju kažu da je svima razumljiva i knjiga mudrosti koja daje odgovor i pojašnjava smisao života. Čitajući je prvi put, moram da priznam, ništa nisam razumeo i o tome sam razmišljao danima, nedeljama, tokom kojih sam se obraćao i molio se Bogu. Tako sam shvatio da je vera suština svega i kada sam ponovo počeo da čitam svetu knjigu sve mi je bilo jasno - govori otac Fotije.

PROČITAJTE JOŠ - Bečki đak postao monah u Bešenovu: Gospod mi je uslišio želju

Iako se odlučio za studije muzike u Bugarskoj, svakodnevno je odlazio u Crkvu Svete Nedelje u Sofiji u kojoj se nalaze mošti svetog kralja Milutina moleći se da mu pokažu put kuda da ide i gde da postane monah. Vera u njemu tokom odlazaka u svetinju u Sofiji bivala je sve jača, tako da se po završetku muzičkog konzervatorijuma obreo kao iskušenik u Ohridskoj arhiepiskopiji.

- Sve one molitve koje sam upućivao Svetom kralju Milutinu kao da su oživele kada sam prvi put 2004. godine kročio u manastir Banjsku na Kosmetu, njegovu zadužbinu koju je ovaj svetitelj sagradio, u kojoj je boravio, podvižavao se i u kojoj su do vremena Turaka bile njegove mošti koje su potom prenete u Bugarsku - nastavlja naš sagovornik.

Te 2004. je, kaže, poslat je u manastir Sopoćane gde proveo godinu dana, a potom na poslušanje u manastir Gračanicu i tu je boravio do 2009.

Otac Fotije, iguman manastira Devine Vode


- Te godine kada je sagrađen konak postavljen sam za igumana manastira Devine Vode koji je posvećen Svetoj Bogorodici Trojeručici jer u manastiru imamo ikonu ove svetiteljke koja je duhovna veza sa ikonom u manastiru Hilandar gde je i napravljena. Ikona u našem manastiru, koja je osveštana u Hilandaru, ujedno je i veza sa Svetim Savom koji je originalnu ikonu Trojeručice Hilandar doneo iz Palestine - pojašnjava otac Fotije, koji je uveren da će se, ukoliko smo iskreni i iz dubine duše neku želju pomislimo ispred ove ikone, baš kao što su i njemu ostvarene molitve u Crkvi Svete Nedelje u Sofiji.

Iako su posete vernika Devinim Vodama, u opštini Zvečan na brdu pokraj puta koji vodi za Zubin Potok, retke, otac Fotije veruje da će manastir biti posećeniji i da će svetinju zbog ikone Trojeručice pohoditi sve veći broj vernika.


PROČITAJTE JOŠ - MUZIČKO ČUDO IZ MANASTIRA TUMAN: Ovako pravoslavni monasi sviraju Iron Maiden…(VIDEO)


Manastir Devine Vode, kod Zvečana


RADI I KAO UČITELj

- OSIM što boravim u manastiru, angažovan sam i kao veroučitelj u Zubinom Potoku od prvog do osmog razreda i veoma sam zahvalan našem episkopu Teodosiju, jer nedostatak finansija nadopunjujem time što radim i ovaj posao - kaže otac Fotije.