MOGU li potresi koji pogađaju Crnu Goru - počev od nezadovoljstva naroda zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, otvorene afere pojedinaca iz državnog vrha koje je lansirao odbegli biznismen Duško Knežević, hapšenja službenika državnog tužilaštva, sukoba crnogorskih kriminalnih klanova u zemlji i regionu, pa do propale privatizacije, pada životnog standarda, sve više nezaposlenih, postati dovoljan razlog da režim Mila Đukanovića bude uzdrman u susret izborima koji se očekuju na jesen?

Po mnogima ovo je pravi trenutak da se opozicija ujedini, "zakopa ratne sekire". Ipak, iz Socijaldemokratske partije koja je sa DPS delila vlast na državnom nivou 17 godina stižu drugačiji tonovi.

- U ujedinjenu opoziciju ne verujem i na to ne treba trošiti vreme - poručio je Raško Konjević (SDP), ukazujući na duboke podele i razlike u opozicionom bloku. - Ne postoji šansa, a ni potreba, za ujedinjenje opozicije.

Međutim, tako ne misli njegov opozicioni kolega Vladisalv Dajković, koji podseća da se crnogorsko društvo danas nalazi u istorijskom, ali i dramatičnom trenutku.

- Zbog važnosti celokupnog procesa koji je uzrokovao izglasavanje anticrkvenog, a u svojoj suštini i anti-srpskog zakona, opozicija mora biti na visini zadatka. Kad to kažem onda smatram da je nalaženje zajedničkog osnova i zajedničke platforme imperativ svih imperativa - kaže Dajković, za "Novosti".

- Preciznije govoreći, iskustvo nam je pokazalo da samo sloga donosi rezultate, pogotovo u trenutnoj situaciji odbrane svetinja. Tom logikom, opozicione partije moraju napraviti određene međusobne ustupke koji bi vodili do jedinstvene liste koja bi, siguran sam, bila pun pogodak.


Vladislav Dajković / Foto Privatna arhiva


Naš sagovornik podseća da naredni izbori neće biti stvar politike, a ni parcijalnih partijskih interesa.

PROČITAJTE JOŠ:
U potrazi za agresorom: Crna Gora još takoreći nije ni ušla u NATO, a već je zvanično zatražila pomoć i zaštitu alijanse

- To će biti borba za goli život i borba za ono, naposletku, što smo. Podsetiću da nas odmah nakon tih izbora čeka popis stanovništva koji će presudno determinisati sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori. Na nama iz opozicije je da shvatimo značaj događaja koji dolaze - ili ćemo se boriti za narod, ili za mandate. Ceneći ozbiljnost, ali i prethodne žrtve opozicionih kolega, siguran sam da ćemo svi izabrati ovo pravo - ističe Dajković. - Najzad, kao pojedinac smatram da je jedinstvena lista dobitna kombinacija. Ukoliko pak ozbiljna i temeljna istraživanja pokažu da je izlazak na izbore u dve kolone još sigurnija varijanta, biću prvi koji će to podržati.

Od reforme izbornog zakonodavstva nema ništa, a parlamentarni odbor koji je trebalo da pripremi uslove za fer i slobodne izbore "pukao" je pre kraja. I vlast i opozicija se međusobno optužuju ko je kriv za nedovršeni posao. U međuvremenu je premijer Duško Marković uputio poziv parlamentarcima za dijalog kako bi se prevazišle duboke podele, ali je i ta priča doživela krah pre nego što je saopštena. Demokratski front, Demokrate, SNP i Ujedinjena Crna Gora poručile su da ne žele da budu dekor zameniku predsednika DPS-a i premijeru Markoviću. Od njega su prethodno zatražili povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti.


SARADNjA NEMA ALTERNATIVU

TOTALNA i beskompromisna saradnja opozicije nema alternativu. Samo tako možemo pobediti tridesetogodišnji režim Mila Đukanovića koji se, nakon krađe državne imovine, krađe izbora, naših obala i mladosti, drznuo da krade i od Boga! Siguran sam da je ovo njegov politički kraj. Na nama je da li ćemo svojim činjenjem taj kraj ubrzati, ili mu, ne daj bože, pružiti još jednu priliku da se izvuče, ističe Vladislav Dajković.