EVROPSKU uniju uključiti u dijalog. Ovo je saopštio Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA, šaljući odgovor premijeru Dušku Markoviću na poziv za dijalog svim političkim akterima i civilnom sektoru, oko duboke političke, ekonomske, ali i verske krize u Crnoj Gori.

- Vlada Markovića nema legitimitet, a ni kredibilitet da vodi ozbiljan dijalog, već kao što smo predložili komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju - to treba da bude Evropska unija. Kako god, nikakav nije problem da u direktnom razgovoru sa Markovićem i drugim akterima javnog života, bilo na TV, okruglom stolu ili nekom panelu, to i ponovimo - izjavio je Abazović. - Premijer konkretno mora da odluči da li, u ovom kritičnom momentu za državu, ima snage da se distancira od dosadašnje političke korupcije i podela, ili će i dalje da uživa u ulozi zamenika predsednika organizovane kriminalne grupe. Ako je spreman da se makar i delimično distancira od trule politike predsednika svoje partije, onda to mora pokazati odmah i konkretno. U suprotnom u ovom navodnom dijalogu, najviše će izgubiti on lično.

Za Demokratski front dijalog sa Markovićem nije opcija, kao ni za Demokratsku Crnu Goru, dok iz Ujedinjene Crne Gore ističu da su raspoloženi za razgovor, ali pod jednim uslovom:

- Prvo mora prestati gotovo javna policijska tortura. Morate vratiti naše Specijalne policijske jedinice u "kasarnu". Morate prestati sa sejanjem straha. Morate pokazati da Vladu ne vodi lider DPS-a. Morate nas uvažiti da bismo razgovarali - kazao je Goran Danilović, poslanik Ujedinjene Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ:
SEVER CRNE GORE NA NOGAMA: Preko 30.000 vernika u Nikšiću, 20.000 Bjelopoljaca, primorci ne mogu da priđu manastiru Pdlastva, Beranci predvode (FOTO+VIDEO)

U Socijaldemokratskoj partiji su još u nedoumici da li da prihvate ili odbiju premijerov poziv na dijalog.

- SDP kao demokratska i evropska partija uvek je bila i ostala privržena dijalogu. Tako će biti i ovoga puta, naravno ukoliko procenimo da postoji ozbiljna politička namera da se u izbornoj godini dijalogom reše krupni politički i institucionalni problemi u društvu - kazala je lider ove partije Draginja Vuksanović Stanković.


Opozicija nema poverenja u vlast i očekuje pomoć od EU, Duško Marković, Dritan Abazović

PODELE I EVROPA

U POZIVU za dijalog Duško Marović poručuje da produbljivanje podela nije ni u čijem interesu osim onih koji ne žele napredak Crne Gore i njeno članstvo u Evropskoj uniji.

- Umesto u prošlost, treba da gledamo u budućnost i u ono što verujemo da svi, kao država i društvo, delimo - a to je evropski cilj. Zbog toga je Crnoj Gori potreban savez za Evropu - naglašava premijer.