Direktor Gimnazije u Bijelom Polju Miloje Dobrašinović pismom je upozorio kolege da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv svakoga ko učenike "zlouoptrebljava za verska i politička okupljanja".

"Obaveštavam članove kolektiva naše škole koji vrše političko delovanje na učenike i iste zloupotrebljavaju za verska i politička okupljanja, protiv njh će se pokrenuti disciplinski postupak. Svakom učeniku koji posećuje iste skupove, napuštajući nastavu, biće upisani neopravdani izostanci, a profesorima neodržani časovi neće biti plaćeni. Odeljenjskom starešini koji ne postupi u skladu sa ovim obaveštanjem biće oduzeto odeljensko starešinstvo."

Pročitajte još: Ovaj detalj sa litije iz Bijelog Polja je sve oduševio: Dečak izašao iz kolone da se pozdravi sa tatom policajcem (VIDEO)

Roditelje nije zastrašila pretnja i objasnili su po stavkama da se ovako krši sloboda veroispovesti:

"Dobili smo obaveštenje od naše dece da ste na oglasnoj tabli postavili jedno neprimereno upozorenje. Sadržaj vašeg upozorenja ne odgovara gimnazijskom obrazovanju, a po tonu podseća na albanski školski sistem u vreme Envera Hodže.

1. Ne slažemo se sa političkom manipulacijom dece, bez obzira da li u tome učestvuju pojedini profesori ili uprava škole. Ovim upozorenjem ste se stavili u ulogu ozbiljne političke manipulacije sa pretnjom sankcionisanja.

2. Podsećamo da škola postoji zbog đaka, a ne zbog uprave, pa vas molimo da svoju energiju usmerite u poboljšanju uslova u njoj i obrazovnog sistema i da u buduće ne vređate verska osećanja dece.

3. Svu odgovornost za pojedinačan izostanak dece sa nastave preuzimamo mi, njihovi roditelji, a časove ćete opravdavati onako kako vam kažemo. To je naša roditeljska dužnost i pravo.

4. Škola nije ideološka, a rukopis obaveštenja podseća na politički rukopis čiji izvor zbog pristojnosti nećemo navesti. Škola je čak i onih za koje mislite da su manje vredni, a zapravo je jedino njihova - đačka!"