ZAGREB - Predsednički kandidat Miroslav Škoro, ponovio je danas da će, ako bude izabran, pomilovati osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa.


U nastavku kampanje za predsedničke izbore, Škoro je danas u Visnjecu, kod Osijeka, rekao da je Merčep u teškom psihofizičkom stanju.


Merčep je, kazao je, bolestan čovek i bilo bi humano osloboditi ga ili barem dozvoliti mu kućni pritvor, prenela je zagrebačka N1 TV.


"Kad govorimo o pomilovanjima, kojeg je to hrvatskog branitelja pomilovala aktualna predsednica? Ja ću vam reći. Pa ni jednog. Pa mene pitaju šta mislim o tome, da li bih pomilovao Tomislava Merčepa. Evo odgovora - bih", rekao je Škoro ranije u emisiji Demokracija na Vinkovačkoj TV.


Inače, Merčep je osuđen za ratni zločin i odgovoran je smrt 43 civila. Za taj zločin hrvatski sud ga je osudio na pet i po godina, ali mu je kasnije Vrhovni sud povećao na sedam godina zatvora.


Hrvatski mediji su ranije pisali da se Merčep umesto u zatvoru često nalazi u banjama, poslednji put je to bilo u spetembru ove godine kada je snimljen u Krapinskim toplicama.


Inače, Merčepova paravojska je odgovorna za ubistvo srpske porodice Zec, bračnog para i njihove ćerke koja je tada imala samo 12 godina.