SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


U PROCESU rasvetljavanja mega korupcionaške afere "Reket" u Severnoj Makedoniji, pred većem skopskog Krivičnog suda, iskazima svedoka, posebno Ane Kamčeve, supruge reketiranog preduzetnika Jordana Kamčeva, iznete su tvrdnje da su u vezi sa prvooptuženim ucenjivačem Borjanom Jovanovskim, poznatijim kao Boki 13, bili i neki političari, poput, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova - Olivera Spasovskog.

Kamčeva je rekla da je Jovanovski "bio vrlo blizak sa političarima, a posebno sa ministrom unutrašnjih poslova iz sadašnje vlasti".

Javno tužilaštvo za progon organizovanog kriminala i korupcije, koje zastupa Vilma Ruskovska, u predmetu "Reket" istragom je bilo usredsređeno na otkrivanje "puta iznuđenog novca", paketa od 1,5 miliona evra koje su, ucenjivači Jovanovski, i Zoran Milevski Kičevac (u međuvremenu priznao delo i osuđen na tri godine robije) uzeli od Kamčeva, da bi ga kod drugooptužene u procesu, bivše šefice Specijalnog javnog tužilaštva Katice Janeve zaštitili u slučaju "Imperija".

Državni javni tužilac Ljubomir Jovevski je pred početak sudskog procesa u predmetu "Reket" ocenio da se "radi o krivično-pravnom događaju koji ne treba da se politizuje". Nema nijedne indicije da su nezakonski pribavljena sredstva završila kod domaćih ili stranih političara, dodao je.

Ali gde je završio iznuđeni novac od Kamčeva, još uvek nije poznato, rekao je tužilac.

Inače, prošle nedelje je usred sudskog procesa, posle svedočenja Kamčeva, objavljen novi set od sedam kratkih snimaka na kojima se čuje glas "poznatog biznismena" nalik Kamčevu, koji traži kontakt sa bratom premijera Zorana Zaeva - Vicetom Zaevom, uz tvrdnju da u slučaju da se posao ne završi - "krvariće svi"!

Jordan Kamčev

Jovevski je potvrdio da Tužilaštvo sada ispituje ko je objavio snimke i identitet lica i sadržinu razgovora.

Nastavak suđenja u predmetu "Reket" koji vodi sudija Vaska Nikolovska Masevska zakazan je za 25. decembar, kada bi trebalo da bude saslušano još četvoro svedoka.

Jovanovski se tereti da je počinio krivično delo "pranja para i drugih prinosa iz kažnjivog dela", a Janeva za "primanje nagrade za protivzakoniti uticaj". Ona se dodatno tereti i da je počinila krivično delo "zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja".


Zoran Ivanov


ODBEGLI OBAVEŠTAJAC

BIVŠI direktor obaveštajne agencije Zoran Ivanov (na slici), u vreme dok je šef države bio Đorđe Ivanov, pred početak suđenja u predmetu "Reket", napustio je Severnu Makedoniju i trenutno je u Turskoj angažovan kao univerzitetski profesor. U Generalštabu Armije Severne Makedonije, gde mu je bila poslednja radna pozicija, kažu da je "pod nejasnim okolnostima" tajno napustio zemlju. Kako je objavljeno u Skoplju, "Ivanov je potencijalna opasnost po bezbednost zemlje", jer, poseduje "osetljive podatke i informacije bezbednosnog karaktera, kao i državne tajne."