Stranka demokratske akcije ponekad nastupa kao da je teroristička organizacija, a ne politička partija, koristeći često u svom javnom obraćanju pretnje i poziv na linč, ocenio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.


"U ovom slučaju SDA je to učinio prema dvojici svetskih umetnika Emiru Kusturici i Peteru Handkeu. Taj flagrantni napad na umetnike govori da su ljudskost, istina i pravda, te civilizacijske vrednosti, daleko udaljene od SDA", istakao je Galijašević.

On je rekao da je priča SDA o moralu i ljudskosti Kusturice i Handkea priča onih koji nemaju ni morala, a ni ljudskosti i klasična, kako je nazvao, SDA-ovska pretnja, prenosi Srna.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje SDA u kojem su iznesene gnusne uvrede i optužbe na račun Kusturice i Handkea, Galijašević je naglasio da Emir Kusturica nikada nikog nije izdao, nego je u potrazi za ljudskom i umetničkom slobodom, krenuo putem koji su prošli Ivo Andrić, Meša Selimović i mnogi drugi.

"Zar i nobelovac Ivo Andrić nije rekao da se nikad više neće vratiti u BiH, upravo zbog ovakvog vokabulara koji danas koristi SDA", naveo je Galijašević.


PROČITAJTE JOŠ: Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu

Podsetimo, nakon što je Peteru Handkeu dodeljena Nobelova nagrada oglasili su se iz Stranke demokratske akcije i tom prilikom žestoko napali Handkea i Kusturicu.


"Dodela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog komiteta, kojim se svrstao na stranu negatora genocida", saopšteno je iz SDA.


"Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizovani svet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma. Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, komšiluk, prijatelje, veru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima. Iz Beograda je posmatrao rušenje hiljadu bosanskih džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc logora, masovna silovanja i pokolje desetina hiljada nevinih muslimana. Izdaju je u tim crnim vremenima 'zakitio' i promenom vere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići sa moralnog dna kojem po sopstvenom izboru pripadaju i koje zaslužuju", poručeno je u saopštenju.