Hrvatski mediji: U Bajakovu postoji podrum za mučenje migranata

Tanjug

19. 11. 2019. u 11:37

Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojem policija premlaćuje migrante

Хрватски медији: У Бајакову постоји подрум за мучење миграната

Print screen Youtube

Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojem policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja BVMN (Border Violence Monitoring Network), koja se bavi pravima migranata i izbeglica, piše hrvatski portal Index.

U izveštaju za oktobar ove godine ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad migrantima.

Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora sa migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen "visok broj izuzetno brutalnih proterivanja (pushback) i incidenata policijskog nasilja", a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

"U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari samo 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu", piše u izveštaju BVMN, prenosi portal.

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata.Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju.

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima.

Na jednom maloletniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izveštaju, prenosi Index.

"Slučajevi zabeleženi u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu", navodi se u izveštaju.
Podsećaju i da su mediji izveštavali o "garaži za mučenje" u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

U izveštaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi skidanje migranata kao još jedan način zlostavljanja.

Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i povreda ruku i nogu, posebno kada, kako se navodi, policija tera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je takođe zabeleženo kao česta praksa.

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primenu meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

U zabeleženim slučajevima, međutim, navodi se da su mitranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.Navodi se i da takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio Amnesti Internešnal(Amnesty International), kao i da se skidanje odeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih meseci.

Zabeležena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil.

U izveštaju je i primer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na šta su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

Index prenosi da se u Izveštaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše Index, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU-a i pohvale odlazećeg predsednika Europske komisije Žan Klod Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija u ilegalnim pušbekovima proterala najmanje 464, a najviše 607 migranata, zavisno od izvora, piše Index.

Većina migranata je, kažu proterano u BiH, ali ima i primera proterivanja iz Hrvatske u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miki

19.11.2019. 13:41

Isto su radili i 90'. Ne sećam se da se neko iz sveta tada brinuo. Ali dobro... Drago mi je da su vrlo daleko od nas!

Evropa

19.11.2019. 14:24

Dokle više na tudju dedovinu. Ko i sa kakvim pravom dovlaci nekoga, ko je uzeo pare za prodaju evropskih naroda i država. Ili kompletna deportacija ili će evropski narodi sistematski početi da razbijaju E.U. dosta je bilo okupatora.

Dejan Maksic

19.11.2019. 15:02

jedva su docekali....cudo da nas ne optuze da im ilegalno ubacujemo migrante....al polako ima vremena..

cristianoo

19.11.2019. 15:50

Када ће вести о терору миграната над становницима Шида,Апатина,Обреновца итд . ?

Miodrag

19.11.2019. 17:26

Moguce je da ponashanje Hrvatske policije,prema emigrantima,pre-dstavalja preterivanje izveshtaca sa terena,ali ako se mi Srbi pitamo,nashe iskustvo u tom pogledu je vrlo problematicno.