NAKON što je Nezavisni odbor Parlamenta BiH utvrdio rang- listu kandidata za poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a gde je na prvom mestu aktuelni direktor Perica Stanić, na drugom Darko Ćulum, direktor Policije RS, i na trećem Žarko Laketa, policijski službenik iz Trebinja, ovaj spisak ide u ruke Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH. Mektićeva obaveza je da u narednih deset dana predloži jedno ime sa spiska za mesto direktora SIPA i da ga dostavi u Savet ministara BiH na potvrđivanje.

Nezvanično "Novosti" saznaju da će aktuelni direktor SIPA, Perica Stanić biti izbor ministra bezbednosti BiH.

Ukoliko ministar bezbednosti BiH u datom roku ne pošalje ime kandidata u Savet ministara, onda Nezavisni odbor šalje usvojenu listu sa imenima kandidata, koji ispunjavaju uslove u Savet ministara BiH na dalje postupanje.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, kaže da će već ove sedmice uputiti ime kandidata za direktora SIPA u Savet ministara BiH.

Pročitajte još - IZBOR DIREKTORA AGENCIJE ZA ISTRAGU I ZAŠTITU BIH: Stanić, Ćulum, Laketa i Zubac kandidati

- Očekujem da se održi sednica Saveta ministara već naredne sedmice na kojoj će biti moj predlog za direktora SIPA - kaže Mektić.

Perica Stanić, aktuelni direktor SIPA, kratko je rekao, za "Novosti", da ostaje pri izjavama koje je dao nedavno nakon intervjua sa članovima Nezavisnog odbora.

- Ako budem ponovo izabran za direktora biće mi čast, a ako ne budem, neće biti nikakva tragedija. Moj život nije počeo sa imenovanjem na direktorsku poziciju i neće završiti ako ne budem imenovan - izjavio je tada Stanić.

Inače, dobro obavešteni izvori upućeni u situaciju oko izbora direktora SIPA, kažu, za "Novosti", da se oko imenovanja na ovu funkciju, a koja pripada Srbima, ne sme dopustiti da dođe do svađe među srpskim političarima.

- Političari iz RS ne smeju dopustiti da se desi situacija da sadašnji direktor primera radi ode s funkcije, a da novi Srbin nije izabran. To bi značilo u praksi da čelno mesto SIPA dolazi u ruke Hrvata i Bošnjaka - kažu izvori "Novosti".

Oni dodaju da najveće šanse za mesto direktora SIPA ima Perica Stanić, jer je svoj posao u dosadašnjem mandatu obavio profesionalno i imao izbalansirane stavove u radu na mestu direktora.

Inače, zamenik predsedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija rekao je da je Stanić osvojio 96,25 bodova na intervjuu. Drugoplasirani direktor Policije RS Darko Ćulum je osvojio 80 bodova, dok je policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa kao trećeplasirani osvojio 66,87 bodova.

Na pitanje šta će se desiti s obzirom na činjenicu da Staniću ističe mandat ove sedmice, Obralija je kazao da se ništa spektakularno neće desiti i da Perica Stanić nastavlja da obavlja dužnost direktora SIPA.

- Ništa se ne dešava i direktor SIPA ostaje na toj poziciji u punom mandatu i ne bi smeo napustiti tu dužnost dok se ne izabere novi. Tu dužnost će nastaviti jer nije doneta odluka o razrešenju - rekao je Obralija.

ZVIZDIĆ O IZBORU

PREDSEDAVAJUĆI Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je da se izbor direktora SIPA neće naći na sledećoj sednici ovog tela, koja bi trebalo da bude održana početkom naredne sedmice.

- Mi još nemamo taj materijal, on nije kompletiran i nije dostavljen u proceduru Savetu ministara, tako da na sledećoj sednici ta tačka neće biti na dnevnom redu - rekao je Zvizdić.