IZBOR DIREKTORA AGENCIJE ZA ISTARGU I ZAŠTITU BIH: Stanić, Ćulum, Laketa i Zubac kandidati

S.M.

24. 09. 2019. u 18:52

ИЗБОР ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ ЗА ИСТАРГУ И ЗАШТИТУ БИХ: Станић, Ћулум, Лакета и Зубац кандидати

Ilustracija; Foto: vecernji.ba

U igri za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ostala su četiri imena
U igri za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ostala su četiri imena, a peta prijava Njegoša Jovanovića, inspektora MUP RS odbačena od strane Nezavisnog odbora Parlamenta BiH jer nije bila potpuna, odnosno svi dokumenti nisu bili potpisani.


Za direktorsku fotelju u finiš tako ulaze aktuelni direktor SIPA Perica Stanić, Darko Ćulum aktuelni direktor Policije RS, Žarko Laketa , bivši pomoćnik direktora Granične policije ViH i Goran Zubac bivši direktor SIPA, akoji je smenjen sa tog mesta jer je odlukom Apelacionog veće Suda BiH pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od godinu zatvora zbog (ne)postupanja u vezi sa protestima koji su se desili u Sarajevu 2014. godine.


PROČITAJTE JOŠ: U akciji SIPA uhapšena dva lica zbog krijumčarenja oružja

Kada se govori o daljoj proceduri u narednih nekoliko dana Nezavisni odbor od nadležnih MUP tražiće podatke o kandidatima koji su konkurisali, odnosno proveriti da li su kažnjavani i za koja krivična dela. Nakon toga biće održani intervjui sa kandidatima, i na osnovu njih i bodovanja biće formirana lista uspješnih kandidata koja će biti upućena ministru bezbednosti BiH koji na kraju i predlaže Savetu ministara BiH jednog sa liste za imenovanje. Ukoliko ne dođe do formiranja novog saziva Saveta ministara BiH, direktora će predložiti aktuelni ministar bezbednosti Dragan Mektić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije