Plenković i Pupovac traže rešenje da SDSS ostane partner; Premijer traži intoniranje himne u školama

J. Kerbler

06. 09. 2019. u 13:18

Пленковић и Пуповац траже решење да СДСС остане партнер; Премијер тражи интонирање химне у школама

Andrej Plenković
Foto: Tanjug/AP

U sedištu hrvatske vlade u Zagrebu tri časa je trajao sastanak koalicijskih partnera da se nađe rešenje da SDSS ostane partner
ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

U sedištu hrvatske vlade u Zagrebu tri časa je trajao sastanak koalicijskih partnera da se nađe rešenje da SDSS ostane partner, kao i da na tom susretu Milorad Pupovac objasni šta je zapravo mislio kada je uporedio današnju Hrvatsku sa NDH.

Lider Srba u Hrvatskoj nije se izjasnio na sastanku koalicijskih partnera šta će da uradi, niti se ogradio od izjava koje je dao Radio Sarajevu, ali je pokazao volju da se nađe rešenje. Uskoro se očekuje još jedan sastanak koji će imati u četiri Pupovac i Plenković, a SDSS bi trebao početkom sledeće sedmice da se izjasni ostaje li uz sadašnju koaliciju.

Pročitajte još - Pupovcu nove pretnje i ucene


Na sastanku u Banskim dvorima bili su i predstavnici ostalih manjina, među kojima i Furio Radin koji je potpredsednik Hrvatskog sabora i koji se zauzeo da se nađe kompromisno rešenje kako bi koalicija opstala. Po njemu je to i najbolje rešenje za Hrvatsku u ovom trenutku.

Deo učesnika sastanka je i inzistirao da Pupovac “povuče” reči o usporedbi Hrvatske i NDH kao preduslov opstanka koalicije.

HIMNA U ŠKOLAMA

“Što se mene tiče, svaka radna sedmica u školama može da započne sa intoniranjem hrvatske himne", kaže hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka školske godine u hrvatskim školama.

Plenković tvrdi da bi izvođenje himne “Lijepe naše” učilo mlade ljude da respektuju institucije i državu.

Himna će se izvoditi u ponedeljak u svim školama u kojima prvašići kreću u školske klupe, a direktorima škola je ostavljenk na volji da odluče hoće li se izvoditi himna u učionicama učenika viših razreda.

Rasprave treba li izvoditi hrvataku himnu svakog dana na početku nastave u školama krenule su nakon vesti da su to pravilo uveli Francuzi, time da se hrvatske politićke stranke ne slažu da himnu treba izvoditi baš svaki dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)