DVOSTRUKI ARŠINI: Pevač Čavoglave kažnjen, ali Tompson nije?!

N. S.

14. 08. 2019. u 10:48

ДВОСТРУКИ АРШИНИ: Певач Чавоглаве кажњен, али Томпсон није?!

Marko Perković Tompson

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odlučio, poklič "za dom spremni" zabranjen u pesmama. Klasić: Prva presuda koja jasno ističe da je to bio zvanični pozdrav ustaškog pokreta

MALO poznati pevač iz Makarske Mario Roso postao je zvezda dana u Hrvatskoj, ali ne zbog svojih vokalnih kvaliteta već zato što je pravosnažno kažnjen presudom Visokog prekršajnog suda jer je još 2015. godine otpevao pesmu autora i izvođača Marka Perkovića Tompsona "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim pokličem "za dom spremni".

Tako se dogodilo da je sudskom odlukom kažnjen samo onaj ko pesmu izvodi, a ne izvorni izvođač i autor Marko Perković Tompson!

PROČITAJTE JOŠ: KONCERT TOMPSONA: Splitom orilo Za dom spremni

U presudi stoji da je poklič "za dom" i "za dom spremni" korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je, kako se navodi, utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

Inače, Roso je Tompsonovu pesmu izveo u Makarskoj prilikom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja". Pevač je obavezan da plati novčanu kaznu od 765 kuna (103 evra) i sudske troške u iznosu od 200 kuna (27 evra).

Za ovaj prekršaj mogla je biti izrečena i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Zanimljivo je da je iste godine kada je Roso otpevao "Bojna Čavoglave" u Makarskoj, Tompson tu svoju autorsku pesmu izveo na centralnom gradskom trgu u Kninu, ali ga je Prekršajni sud u Kninu, tri godine kasnije, u maju prošle godine oslobodio svake odgovornosti!

Mario Roso

Presuda je u sredu izazvala brojne reakcije i postala tema dana u Hrvatskoj. "Jutarnji list" smatra da je reč o "presedanu" prema kojem je ustaški pozdrav "za dom spremni" - nezakonit.

Bilo je i pravnih i političkih procena ove odluke. Tako je predsednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, ocenio da ovakva odluka Visokog prekršajnog suda ne znači da će kao takva ona biti obavezna i u svim budućim slučajevima. A Ante Đapić, predsednik stranke Desno, saopštio je da je ova presuda "udar na samu istorijsku slobodarsku suštinu hrvatskog naroda i nijedan Hrvat ne bi smeo da poštuje ovu ideološku agresiju u nedrima hrvatske države".

Oglasio se i istoričar i profesor Hrvoje Klasić, koji kaže da je reč o prvoj presudi u kojoj se jasno ističe da je pozdrav "za dom" i "za dom spremni" korišćen kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH nastalog od fašizma i utemeljenog na rasizmu. On smatra i da se stvara utisak da postoji nešto sporno oko pozdrava "za dom spremni", što nije tačno.

- Činjenica da je "za dom spremni" ustaški pozdrav je dokazana stotinama dokumenata - ističe Klasić.

- Teza da je to stari hrvatski pozdrav nikada ni na koji način nije dokazana jer ne postoji nijedan dokument o tome.

Hrvoje Klasić

MUZIČKA ŽELjA

ROSO kaže da on ne misli da je pozdrav uvredljiv, ali smatra da nadležni treba da se izjasne da li je ta pesma zabranjena ili nije i da li samo Tompson može da je izvodi. Dodao je i da ona nije deo njegovog repertoara, ali da je 2015. godine otpevao na zahtev sveštenika iz Sinja, istog onog koji je ove godine premijeru Andreju Plenkoviću prilikom posete crkvi u tom mestu naredio da klekne i pomoli se
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije