Povećaće dug CG za još pola milijarde?

I. D. STOJADINOVIĆ

30. 07. 2019. u 06:58

Повећаће дуг ЦГ за још пола милијарде?

Ministar Radunović YouTube

Crnogorski poslanici raspravljaju o predlogu rebalansa budžeta i novom zaduživanju. Podeljena mišljenja da li je CG na putu ka standardu EU ili dužničkom ropstvu. Problem je zaduživanje zbog plaćanja tekućih obaveza

POSLANICI crnogorskog parlamenta započeli su u ponedeljak raspravu o predloženom ovogodišnjem rebalansu budžeta i novom zaduživanju od pola milijarde evra, koje se, kako je objasnio ministar finansija Darko Radunović, planira u cilju stvaranja preduslova za refinansiranje duga i omogućavanja fiskalne rezerve. Novim mogućim zaduženjem, prema rečima Radunovića, postići će se bolji životni standard građana, dok iz redova opozicije tvrde da Vlada vodi ekonomsku politiku stalnog zaduživanja koja je državu uvela u začarani krug kredita koji vodi ka dužničkom ropstvu.

- U cilju stvaranja preduslova za refinansiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve, koji pristižu na naplatu naredne godine, razmatra se mogućnost emisije državnih obveznica ili realizacije kreditnog aranžmana u drugoj polovini godine do 500 miliona evra na domaćem ili stranom tržištu, a kao rezultat povoljnih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu - kazao je Radunović.


PROČITAJTE JOŠ: Sahrana bez opela?

Kao još jedan od razloga za rebalans budžeta, ministar je naveo odluku Vlade da doprinese povećanju životnog standarda zaposlenih sa najmanjim zaradama kroz politiku povećanja minimalne zarade, a da istovremeno obezbedi i smanjenje poreskog opterećenja kroz smanjenje doprinosa. Radunović je podsetio i da je cilj ekonomske politike povećanje životnog standarda građana odnosno približavanje BDP-a proseku Evropske unije.

Milun Zogović

Prema rečima poslanika DF Miluna Zogovića, Vlada Crne Gore nema ni politiku ni principe, već se jedino vodi manipulacijom.

- Kada se na dnevnom redu nekog lokalnog parlamentu u kojem većinu čini državna opozicija nađe rebalans budžeta, kao krajnja mera za konsolidaciju finansija, DPS sa takvim žarom napadne tu meru, međutim, kada je reč o rebalansu na državnom nivou i u opštinama gde je na vlasti DPS, tvrde da je dokaz prosperiteta, stabilnih finansija, domaćinskog upravljanja i najpoželjnija mera koja potvrđuje ekonomski procvat. Stiče se utisak da se zapravo radi o Japanu i da je uzrok rebalansa suficit, a ne hronični deficit, koji će nas polako i sigurno odvesti u dužničko ropstvo - poručio je Zogović.

Kako je dodao, "tragikomično" obrazloženje za rebalans budžeta, gotovo je identično saopštenju od prošle godine, kada se donosila odluka o zaduženju za 2018. On je podsetio i da je od 2006. godine do danas plaćeno 816,2 miliona evra za kamate na kredite, što je, kako tvrdi, za oko 120 miliona više nego što je iznosio javni dug Crne Gore pre 13 godina.

- Izgleda da ni to, kao ni uvećanje duga ne umanjuje pozitivne efekte Vladine politike. Ni povećanje duga sa 700 miliona na 3,2 milijarde evra ne može obeshrabriti ekonomskog tigra, da emitujući obveznice grabi ka četvrtoj milijardi zaduženja. Domaćinski, nema šta - poručio je Zogović.

Miloš Konatar / Foto Ura

Ekonomski analitičar Miloš Konatar (GP URA) smatra da je problematično što se javni dug povećava, kao i što se država zadužuje, ne kako bi reprogramirala stare dugove, već uglavnom kako bi se plaćale tekuće obaveze.

ZAČARANI KRUG

MINISTAR Radunović saopštio je da od naredne godine počinje otplata kredita za auto-put, za koji je novac delom obezbeđen iz budžeta, a delom iz kredita.

- Podizanje novih kredita da bismo vraćali stare, jasno pokazuje da Crna Gora ulazi u začarani krug zaduživanja. Ključni problem javnih finansija je što su zaduženja veća od rasta BDP. Ključ je da se postigne društveni konsenzus da se spreči državno zaduživanje radi tekuće potrošnje, već isključivo za finansiranje infrastrukturnih projekata ili refinansiranje starih dugova - smatra Konatar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)