Episkop Joanikije: Odbranićemo naše svetinje

M. Sekulović

29. 06. 2019. u 09:48

Епископ Јоаникије: Одбранићемо наше светиње

Vladika Joanikije - Foto: M. Sekulović

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije na Vidovdanskom pesničkom bdeniju u Beranama
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije govorio na Vidovdanskom pesničkom bdeniju u Beranama.

- I u ovim vremenima, opet, prizvani smo na najneposredniji način, da branimo svoje svetinje. U ovom slučaju, što je tragično, ne od tuđina, lakše bismo ih branili od tuđina, nego od svojih, koji su se otuđili od naših korena. Odbranićemo mi naše svetinje, odbranićemo zaveštanja, jer veliki župan Tihomir, ktitor ovog svetog hrama, zaveštao je ovaj hram Bogu živome i Svetom velikomučeniku Georgiju i on svedoči svojim grobom to zaveštanje.
    
Ovo je deo besede episkopa budimljansko-nikšićkog, gospodina Joanikija, na Vidovdanskom pesničkom bdenju, pred manastirom Đurđevi stupovi u Beranama, zadužbinom velikog župana Prvoslava, sinovca Nemanjinog, sagrađenoj pre 806 godina.

Pročitajte još: Episkop Joanikije: Ne podstičemo podele, branićemo hramove

- Naši preci kada su podizali hramove, posvećivali su ih Bogu, a ne bilo kojoj državi i, svakako, ne bilo kojem režimu ili bilo kojoj partiji, a ovde se partija nameće da bude merilo svega. Danas imamo tu strašnu pojavu da se na partijskim sastancima pravi plan o stvaranju autokefalne crkve. Ovo je vrlo neprijatna situacija, jer je nastao problem sa zaluđenom braćom. Ne želimo da produbljujemo bratske sukobe i podele, ali moramo braniti naše svetinje, našu čast i obraz, i naše pretke, i grobove, i zaveštanja njihova. Posle onog velikog Svetotrojičkog sabora u Podgorici pozvali smo naš narod da potpisuje jedan dokument, tako da svako ko se oseća pozvanim da se usprotivi ovom bezakonju, i bezumlju, i nepravdi i nepočinstvu, neka potpiše. Onaj ko to ne oseća ne treba da potpiše. Nisu nam potrebne nikakve manipulacije, niti bismo želeli da se pokažemo da smo skupili veliki broj na bilo koji nezakoniti način. Do sada smo skupili 50.000 potpisa, 50.000 ljudi se imenom i prezimenom izjasnilo protiv ovog zla. Nismo mogli sve lepo prebrojati, a ova aktivnost za odbranu naših svetinja će da potraje još, jedno određeno vreme - kazao je episkop Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije