Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da od lidera bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zavisi formiranje novog saziva Saveta ministara BiH i da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa Akcionim planom za članstvo (MAP) u NATO-u.

"Dogovorili smo resore i izjavu, pa predlažem da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i krenemo, i to s imenovanjem Saveta ministara. Ako neko ne želi, treba to da kaže. Nakon razgovora sa Izetbegovićem i (Miloradom) Dodikom znaću jesu li nam stavovi isti. Ako jesu, treba odmah krenuti u imenovanja", istakao je Čović.

On je naveo da je o tome sa Izetbegovićem razgovarao juče u Sarajevu, a da će sa Dodikom razgovarati danas u Mostaru.

PROČITATJE JOŠ - Izetbegović i Čović o formiranju vlasti sa DF-om

"Od tih razgovora zavisi hoćemo li imati zajednički sastanak do kraja sedmice", rekao je Čović.

Naglašavajući da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi s MAP-om, Čović je rekao da za uslovljavanje imenovanja članova Saveta ministara nema ni potrebe ni razloga, prenose Nezavisne novine.

PROČITAJTE JOŠ -  Dodik, Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti

On nije želeo da komentariše optužbe ministra za bezbednosti u Savetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da HDZ BiH namerno blokira rad Saveta ministara, navodeći da to nikada nije činio, jer da jeste, "mogao je o njemu napisati 15 knjiga u poslednje četiri godine".

"Naš stav je jasan - želimo što hitnije uspostavljanje Saveta ministara jer, nažalost, sedam meseci nakon izbora zbog toga ne funkcioniše ni parlament BiH", ukazao je Čović.

Kad je reč o formiranju Vlade Federacije BiH, Čović je rekao da će se to desiti kada bude postignut dogovor o izmenama Izbornog zakona.