SARAJEVO - Lideri SDA, Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović uspeli su da se dogovore o podeli resora u Savetu ministara, ali ne i o imenovanju predsedavajućeg, jer lider Bošnjaka, kako kaže, ne može da prihvati da to bude neko ko je protiv članstva BiH u NATO.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će se do kraja dana u telefonskim konsultacijama sve biti precizirano.

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Gospodo, dođite u parlament da završimo izbor Saveta ministara

On je rekao da se nada da će u sredu svako staviti na papir ono što se dogovoreno na pregovorima.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ističe da ne može da pristane da kandidat za predsedavajućeg Savet ministara bude osoba koja je protiv nastavka NATO puta.

Kako prenosi RTRS, prema postignutom dogovoru Hrvatima bi pripalo ministarstvo finansija, pravde i civilni poslovi, Bošnjacima spoljni poslovi, bezbednost i odbrana, a Srbima predsedavajuć Saveta ministara i ministarstva komunikacije i transporta, spoljna trgovina i ekonomski odnosi, a ljudska prava iz kvote iz Republike Srpske bi vodila nestranačka ličnost iz reda ostalih.

DODIK: KO JE REKAO DA JE DOGOVOR POSTIGNUT?

Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, izjavio je danas nakon sastanka sa liderima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čoviće, lider SNSD-a Milorad Dodik i ponovio da Republika Srpska neće pristati na aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

Dodik je novinarima u Sarajevu rekao da srpska strana neće podržati aktivaciju MAP-a, da za to nema i neće biti saglasnosti.

On je istakao da BiH neformiranjem Saveta ministara rizikuje da zaustavi svoj evropski put, koji je daleko važniji od pitanja MAP-a.

Izetbegović i Čović su ranije nakon sastanka rekli da su resori u Savetu ministara dogovoreni, ali da nije određen predsedavajući jer se lider SDA BiH protivi da na čelu izvršne vlasti bude neko ko se protivi aktivaciji MAP.

Osvrnuvši se na sastanak sa Čovićem i Izetbegovićem, Dodik je rekao novinarima u Sarajevu da konačnog dogovora o formiranju Saveta ministara još nema.

"Nije postignut dogovor. Ko je to rekao? Ništa nismo potpisali. Dok se sve ne dogovori, nije ništa dogovoreno. Nećemo podržati MAP. To je pitanje izvan formiranja Saveta ministara. To je ustavna priča. BiH rizikuje da neformiranjem Saveta ministara zaustavi svoj evropski put", upozorioje Dodik.

On je naglasio da nema ništa od uslova da se usvoji godišnji nacionalni plan za NATO, kojeg, kako kaže, postavlja Izetbegović, preneli su prištinski mediji.

"Nema ovde uslova. Nismo spremni ni na jedan uslov. Ja i Čović smo potpisali raniju izjavu on nije. Danas smo raspravljali oko raspodele resora. Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako da bi sadašnja ministarka dala saglasnost bez stava Saveta ministara. To je jedna apsolutno opasna putanja. Sam Izetbegović je tražio da ima ministra odbrane, pa je li to onda način kako će odlučivati", rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da je lider SDA BiH rekao da očekuje da se na čelo ministarstva bezbednosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i inostrane poslove i odbrane. Demokratska fronta, Željka Komšića, rekao je Dodik nije ni spomenuta, već je samo ečeno da će Radončić biti na čelu ministarstva bezbednosti.

Spominjući mogućnost prihvatanja MAP-a, da ako neko unilateralno krene da rešava spoljno-političke probleme onda je taj neko spreman i da izazove krizu u ovoj zemlji.

"Nisam ovde došao da rešavam Izetbegovićeve probleme. Ustav je jasan. Ukoliko ne žele da biraju brzo organe, nema potrebe ni da mi to radimo. Ja više neću dolaziti. Postoji dogovor, ima izjava koju Iezetbegović nije potpisao, ima i struktura raspodele. Ima i ono oko čega se ne slažemo. Ako se ne dogovorimo spreman sam da se sazove Predstavnički dom i da on izabere Savet ministara", poručio je Dodik.