KRSTIONICA "Suza Njegoševa" u manastirskom kompleksu Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta nije u utorak srušena iako su mašine uz logistiku policije bile spremne za akciju po odluci Ministarstva turizma i održivog razvoja. Odoleo je ovaj objekat koji je telima, u ranu zoru, štitilo oko dvesta vernika sa sveštenikom Miajlom Backovićem. Izvršitelji su pokušali oko četiri časa ujutru da dođu do crkvice krstionice sa mora, plovilima plovne jedinice MUP, dok su ih sa kopna čekali pripadnici Interventne jedinice MUP sa opremom za razbijanje demonstracija.

Pročitajte još: Crnogorska vlast ruši još jednu Njegoševu crkvu

- Bilo je zastrašujuće jer smo strepeli da će se desiti najgore. Sve što nam je rekao prota Miajlo to se i desilo. Telima smo branili Krstionicu, a policajci koji su pokušali da se iskrcaju nisu uspeli jer su im brana bila naša tela - priča za "Novosti" jedan od branilaca Krstionice Miljan Ćeranić iz sela Dubrovsko kod Šavnika. - Hrabrili smo jedni druge, jer smo bili opkoljeni, a moral su nam podizali sveštenici Backović i Boris Radović. Kada su videli koliko se naroda okupilo, oni su se povukli.

ZAVEŠTANjE ZA PONOS KRSTIONICA se nalazi u samom moru. Iz Mitropolije podsećaju da je Krstionica kopija one iz vremena cara Konstantina iz 4. i 5. veka, da je posvećena Petru Drugom Petroviću Njegošu, Svetom Lovćenskom Tajnovicu kome je Ekaterina Vlastelinović poklonila crkveno imanje Miholjske prevlake, koju je prethodno otkupila sa Crkvom Svete Trojice i konakom koje je podigla.

Policajci su pozvali sveštenstvo i vernike da se raziđu "jer je to teritorija Crne Gore", što su ovi odbili. Nakon toga sveštenik Backović je pošao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici Centra bezbednosti Herceg Novi i ANB (Agencija za nacionalnu bezbednost) za Boku Kotorsku pokušavajući da ga ubede da odustanu od nauma odbrane crkvice krstionice. Prota Miajlo je to odbio i vratio se među svoje vernike. Policajce je ugostilo sveštenstvo koje ih je okrepilo čajevima, sokovima i sendvičima.

- Pođite kućama ljudi. Zagrlite svoju decu kako biste bili ponosni na svoje očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju - kazao je sveštenik Backović.

Posle tri sata policija je napustila prostor na Miholjskoj prevlaci. Međutim, oko 9.45 na kapiji manastira pojavio se građevinski inspektor Dragan Zejak, koji je potpisao rešenje o rušenju objekta, ali mu nije bilo dozvoljeno da uđe u portu.

- Rušenje nećemo dozvoliti - kazao je kratko prota Miajlo.

- Ne dozvoljavate da sprovedemo odluku - pitao je Zejak.

- Ne preko našeg, ovo je naša zemlja ovde. Hram se neće rušiti. Ja sam svuda govorio i opet ću ponoviti da sam imao korektnu saradnju sa tobom, da smo pokušali da dođemo do kompromisa, ali bez uspeha - dodao je Backović. - Sramota je što su sinoć policajci upali, a ovaj desant na Krstionicu je nedopustiv! Naravno, ti s tim nemaš veze, ali bilo je sramno, uplašili su ljude, decu. Upali su bez najave i bez ikakvog papira. Podnećemo krivičnu prijavu protiv njih.

Nešto pre devet časova u manastirskoj porti pojavio se episkop dioklijski Metodije koga su vernici pozdravili rečima: "Dobro došao, vladiko, u Boku Kotorsku". Prvi put pod svodovima crkvice krstionice služena je sveta liturgija preosvećenih darova, a episkop Metodije osveštao je njene temelje i poželeo da se svetlost Hristova širi dalje.

Policija bila na Prevlaci od ranih jutarnjih sati

- I da se krljušt sa očiju onih koji ne znaju šta da rade skine. Ovo nije mesto razdvajanja nego mirenja i praštanja. Crkva nije vojna baza da zauzima zemaljske prostore - kazao je vladika Metodije.

Prota Miajlo Backović rekao je da se Njegošdanas raduje.

- Sačuvali smo njegovu svetinju i zato hvala svima koji su odbranili pravoslavni duh Bokelja. Hvala i braći rimokatolicima koji su bili uz nas. Međutim, nema opuštanja. Organizovaćemo svakodnevna dežurstva sve dok se ovaj problem ne reši - poručio je prota Miajlo.Vernicima se kratko obratio i prota Momčilo Krivokapić:

- Zamislite, jedan Nikšićanin je na tenderu dobio posao da sruši crkvu! Nju niko ne može da sruši. Znamo dobro kako su rušitelji hramova prolazili u životu - upozorio je otac Momčilo.

Reka ljudi slivala se iz svih krajeve Boke ka svetinji, koja ih je sabrala i ujedinila. Na mestu koje je natopljeno krvlju 72 sveta mučenika i dalje će vladati mobilno stanje. Već se dobrovoljno javilo sveštenstvu oko 40 odvažnih. Ipak, resorni ministar Pavle Radulović poručio je da će "sporni objekat" biti srušen:

- Kako smo srušili objekte u Baru, Ulcinju, tako ćemo i ovaj apsolutno jednako.

- Istrajte i ne bojte se - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a preneo episkop dioklijski Metodije.

Oko 200 vernika čuvalo je u utorak svetinju Foto V. Kadić