SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


VLASTI Makedonije pripremaju neophodnu dokumentaciju i zahtev Mađarskoj za izručenje odbeglog bivšeg premijera i počasnog predsednika opozicione VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, iako Skoplje sa Budimpeštom nema potpisan sporazum o ekstradiciji. Istovremeno, na domaćem terenu nema izveštaja o tome kako je i uz čiju “logistiku” Gruevski utekao.

Premijer vlade u Skoplju Zoran Zaev je uveren da će osuđeni a odbegli Gruevski iz Mađarske biti vraćen u Makedoniju na izdržavanje dvogodišnje robije zbog zloupotreba u nabavci luksuznog “mercedesa” vrednog 600.000 evra, 2012. godine. U međuvremenu, pojavile su se informacije bugarskog “Fokusa” da je begunac već promenio “sklonište” i da je iz Mađarske prebačen u Rusiju ili Tursku.

U Skoplju se o Gruevskom, ni posle deset dana od njegovog nestanka, zvanično ništa ne saopštava. Istrage vode i MUP i Tužilaštvo kako bi se utvrdilo ko je u Makedoniji odgovoran u toj operaciji, kao i da li je Gruevskom pomogao neko iz policije.

Pročitajte još: Zaev: Gruevski će biti vraćen u Makedoniju

- Ako se utvrdi odgovornost, poneće je svako, pa neka je bilo ko u državi, počev od mene pa do bilo koga drugoga - izjavio je Zaev na skopskoj Alsat M televiziji.

Na osnovama “priznanja” zvaničnika i medijskih nagađanja iz Albanije, Crne Gore i Mađarske, u Skoplju se danima “crta” moguća putanja bekstva Gruevskog, ali bez ikakve očekivane zvanične potvrde nadležnih institucija i bezbednosnih službi. Albanska policija je potvrdila da je Gruevski na teritoriju te države iz Makedonije stigao ilegalno, a odatle u Crnu Goru - legalno, preko prelaza Han Hoti.

NOVI PROTESTI PROTIV ZAEVA MAKEDONSKA dijaspora, koja se protivi promeni Ustava i imena Republike Makedonije, pozvala je danas na masovne proteste protiv aktuelne vlade Zorana Zaeva. U saopštenju za javnost, koje su objavili neki mediji u Makedoniji, poručuje se da svi Makedonci, bez obzira na religijsku i političku pripadnost, treba da podignu glas, kako navode, protiv neligitimne vlade Zorana Zaeva. Protesti će početi danas, nastaviće se narednih dana, ali se ne precizira vreme i mesto njihovog održavanja.

Medijski, iz Tirane se ovaj podatak dopunjuje saznanjima da je Gruevski preko prelaza Blato, kod Debra, “ilegalno prešao granicu i pešice ušao u Albaniju”. Policija je potvrdila da njegov ulazak u Albaniju nije registrovan ni na jednom prelazu sa Makedonijom. No, “legalni izlazak” u Crno Goru - jeste. To je, potom, potvrđeno i u Podgorici. Odatle je, navodno, preko prelaza Dobrakovo, u vozilu s registarskim oznakama mađarskog diplomatskog predstavništva i sa njihovom pratnjom, ušao u Srbiju, a potom stigao u Budimpeštu.

Albanski list “Dita”, pozivanjem na neimenovane ali “sigurne izvore”, navodi da je Gruevski “sa svojim ljudima” ušao na albansku teritoriju, potom je stigao u Tiranu, a zatim se, vozilom Ambasade Mađarske, uputio u Crnu Goru. Isti izvori su naveli da su u bekstvo Gruevskog umešane tajne službe. Činjenica je da Gruevski na prelazu Hani i Hotit ka Crnoj Gori ne bi mogao da se pojavi sa ličnom kartom a da nigde nije registrovan njegov ulazak u Albaniju. Zaključuje se da su bekstvo Gruevskog sproveli “uticajni i pouzdani, njegovi ljudi”.

U nekim medijskim pretpostavkama iz Tirane navodi se mogućnost da je pomoć u bekstvu Gruevskog preko Albanije pružio i sam šef države Ilir Meta.

LOŠE OBAVLjEN POSAO

NEPOTVRĐENE informacije bugarskih i mađarskih medija koje govore da je Nikola Gruevski već u Rusiji ili Turskoj, za bivšeg obaveštajca, aktuelnog Nacionalnog koordinatora za granično upravljanje Vladimira Pivovarova predstavljaju mogući i realni scenario. Pivovarov, koji je rukovodio i vojnim i obaveštajnim sektorom MUP, kaže da Uprava za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) nije završila posao kako treba. I on smatra da je Gruevski najverovatnije makedonsku granicu prešao ilegalno, preko malog graničnog prelaza ili preko planinskih puteva.