Spektakularna akcija crnogorske policije „Signal“, u kojoj je pre pet godina uhapšeno dvadesetak carinika sa područja Berana i Rožaja, od Specijalnog odeljenja Višeg suda u Bijelom Polju, gde im se sudilo iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, „spustila“ se do Osnovnog suda u Rožajama.

U tom sudu će 18. novembra sudija Milosav Zekić izreći presudu u krivičnom predmetu koji je pokrenulo Vrhovno državno tužilaštvo – Odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, po optužnici koju je zastupao osnovni državni tužilac Armin Selmanović.

Pročitajte još: MUP: Uhapšeno 13 carinika i jedno odgovorno lice

Posle spektakularne akcije u kojoj su carinici sa tridesetak automobila prebačeni do Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, a spisi predmeta u dva automobila, došlo je do dva suđenja u bjelopoljskom sudu, gde su svi akteri afere osuđeni.

Međutim, Apelacioni sud je oba puta ukidao presude, a promenom Krivičnog zakonika i ukidanjem Specijalnog odeljenja za organizovani kriminal u Višem sudu u Bijelom Polju, predmet je prebačen u Osnovni sud u Rožajama po osnovu mesne nadležnosti.

Pročitajte još: Osuđena petorica carinika, ostali odbili sporazum sa tužiocem

Bivši šef Carinske ispostave Rožaje Šećo Kalač (40), optužen je zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, carinik Senad Hadžić (32) iz Rožaja, zbog primanja mita i zloupotreba službenog položaja.

Optužnicom se zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja terete carinici Jelena Radović, Dau Kalač, Žarko Raičević, Fetah Šahić, Igor Dobričanin, Sabahudin Pepić, Mersudin Košuta, Radoš Joksimović i Mersudina Kuč.

Dema Ramović je optužen zbog krivičnog dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Goran Radičevića zbog primanja mita.

Avdulahuu Škrijelju se sudilo zbog zbog krivičnog dela krijumčarenja i davanje mita, Rejhanu Škrijelju zbog krijumčarenja, Izeta Muratovića zbog davanja mita.