PODGORICA - Zakon o povećanju akciza na duvan koji je stupio na snagu 1. avgusta (paklica cigareta za oko 30 centi), već na startu njegove primene doveo je do pada legalnog prometa u Podgorici čak za 20 odsto. Ovu informaciju saopštio je Prokopije Perić, izvršni direktor kompanije "Plus DOO" koja je najveći distributer duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Prema akciznom kalendaru novo povećanje cena sledi već u januaru naredne godine za još 40 centi, pa u januaru 2019. za novih 50 centi.

- Ukupan pad prodaje u Podgorici iznosi oko 20 odsto, u odnosu na period pre poskupljenja. Pad prodaje rezanog duvana je još drastičniji i iznosi čak 70 odsto - kaže Perić. - Ako je suditi prema trendu koji se dešava sada, ispuniće se najmračnije prognoze za naredna četiri meseca o kojima sam govorio, a to je pad prodaje od oko 30 odsto do kraja godine u odnosu na period prošle. Nezahvalno je govoriti da li tih 30 odsto potrošača odustaje od konzumiranja duvanskih proizvoda ili prelazi na sivo tržište.

Upravo na probleme "crnog tržišta" duvana godinama ukazaju iz opozicije.

- Povećanje akciza na cigarete smanjiće legalni promet cigareta, a povećati prodaju na crnom tržištu. I pre povećanja akciza crno tržište je činilo 40 do 50 odsto ukupne potrošnje u Crnoj Gori koja je oko 1.500 tona godišnje! Sada će udeo crnog tržišta porasti za 50 do 60 odsto, ili 750 do 900 tona godišnje, što znači gubitak za budžet između 75 i 90 miliona evra godišnje - navodi Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene.

On napominje da su prošle godine "Mojkovački klan i klan iz Granda prošvercovli 600 kontejnera cigareta preko Luke Bar"!

- Zarada po jednom kontejneru je oko 500.000 evra, što znači da je prošle godine zarada režimskih švercerskih klanova od tranzita cigareta bila 300 miliona evra - objašnjava Medojević. - Plus 70 miliona evra od prodaje na crnom tržištu u Crnoj Gori, to je 370 miliona evra. Ako to pomnožimo sa najmanje 20 godina, koliko je šverc cigareta organizovani posao režima, dolazimo do brojke od oko šest milijardi evra koje su se slile na privatne račune ljudi iz vrha režima, operativaca ANB i mafije.


PRANjE NOVCA

MEDOJEVIĆ upozorava da se "pranje" ovog novca obavlja preko režimskih banaka, investicija u nekretnine, damping cena u režimskim megamarketima, kladionicama, sportskim klubovima. - Milivoje Katnić, specijalni glavni državni tužilac, žmuri na ovaj šverc i pranje novca - dodaje Medojević.

UPOREDNE CENE U REGIONU

CENE cigareta u Crnoj Gori veće su nego u zemljama regiona, što omogućava cvetanje prekograničnog šverca, pa tako dok u Podgorici za paklicu treba izdvojiti 3,2 evra, iste te cigarete u Sarajevu će konzument platiti 2,66, u Beogradu 2,60, Tirani 2,25. Marka cigareta koja u Crnoj Gori košta 2,60, potrošaču u Srbiji se prodaje po ceni od 2,16, BiH, 2,40 evra.