Srbiji ne treba zakon o Merkatoru

J. Su. - M. N. S.

26. 04. 2017. u 10:30

Posle Hrvatske i Slovenija propisima pokušava da sačuva imovinu i zaposlene od posledica propasti "Agrokora". LJajić: Imamo dovoljno državnih mehanizama zaštite naših interesa

Србији не треба закон о Меркатору

SLOVENAČKI parlament je u utorak usvajio "leks Merkator" i tako pokušao da zaštiti svoje interese u postupku restrukturiranja trgovačkog lanca u vlasništvu hrvatskog koncerna Ivice Todorića. I Hrvatska je zakonom "leks Agrokor" stala u zaštitu dobavljača, zaposlenih i imovine ove trgovačke kuće. U Srbiji vlast kaže da za takvim odlukama nema potrebe, jer imamo mehanizme da sprečimo drastične posledice po ekonomiju i zaposlene u našoj zemlji. Ekonomisti su uvereni da to Srbija ne treba da radi, jer će takve odluke koje se protive principima tržišne ekonomije "pasti" i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Usvajanjem ovog zakona Slovenci pokušavaju da spreče eventualno neopravdano odlivanje "Merkatorovog" novca u "Agrokor" koji je insolventan. Zakon je donet u vanrednoj situaciji kako bi se sprečilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca.

Na pitanje da li bi i Srbija trebalo da zakonima zaštiti kompanije koje posluju u sastavu hrvatskog "Agrokora", ministar trgovine Rasim LJajić kaže, za "Novosti", da za sada nema potrebe da se donose posebni zakoni.

- I sa postojećim zakonima imamo dovoljno instrumenata da postignemo ono što Slovenci žele da urade sa "leks Merkator". Apsolutno raspolažemo sa dovoljno alata iz postojećih zakona, koji nam omogućavaju da zaštitimo naše ekonomske interese - rekao je LJajić. - Zasad je sve po starom i pratimo situaciju. Postoji ministarska grupa u Vladi Srbije, imamo radnu operativnu grupu, koja prati stanje na dnevnom nivou. Krajnje ozbiljno smo shvatili situaciju, a bili smo i prva zemlja koja je imala ovakav pristup. Izrazili smo spremnost i da razgovaramo sa kolegama iz Hrvatske i sada čekamo povratni odgovor.

Stručnjaci smatraju da nikako Srbija ne bi trebalo da se rukovodi odlukama koje su donele i Slovenija i Hrvatska.

- Srbija ne treba to da radi, jer je to klasično kršenje principa tržišne ekonomije - kaže Dragovan Milićević, ekonomista. - U Hrvatskoj će "leks Agrokor" pasti jer im se sprema tužba za remećenje konkurencije. Evropa ne zna za ovakve odluke. Država treba da kontrolama spreči posledice, a ne da vraća nešto što je prodala pre nekoliko godina. I u Hrvatskoj i u Sloveniji takve odluke su populističke, da bi se dodvorili glasačima tako što štite njihova radna mesta. S druge strane, da bi država mogla da preuzme neki privredni subjekt i spase ga od propadanja, mora da taj trošak zabeleži u budžetu, a kako toga nema, to je i kršenje Zakona u budžetu.


SLOVENCI BI DA OTKUPE

PREMIJER Slovenije Miro Cerar izjavio je za slovenačke medije da nije isključeno da Slovenija otkupi "Merkator".

- To je želja mnogih Slovenaca, koji se sećaju kako je to nekada bila "sjajna kompanija" - rekao je Cerar. - Ipak, trenutno u vezi s tim ima mnogo nepoznanica. Vlada u tom kontekstu traži najbolje rešenje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)