ŠAVNIK - Tamo ispod ljutih stena koje zapljuskuju reka Bijela i prelepi vodopad Crnjak dugo samuje stari mlin koga gazi vreme, a i ljudski zaborav! Nestaje polako simbol davnog vremena u kojem je bio hranilac gorštaka šavničkog kraja. Broji "starina" osam vekova, preteći da se zbog ljudskog nemara sruši.

Ispod njegovog kamenog žrvnja iz žita se rađalo brašno koje je hranilo porodice, krepilo junake. Danas, obezglavljen i šćućuren ispod stena, jedva opstaje. Kada bi mogao da priča, ovaj nemi svedok vekova, svega dobrog i zlog, istorija Drobnjaka bi bila bogatija.

Oplakuje tužnu sudbinu starog mlina Paun Mujović, svestan da njegove suze ne mogu izbrisati tragove ljudskog nemara niti pokrenuti žrvanj, ali će možda probuditi nečiju savest.

- U plemenu drobnjačkome, tu na Crnjku vodopadu, stari nam mlin nastrada - priča sa setom Paun prisećajući se detinjstva kada su na to mesto dolazili seljani sa konjima natovarenim vrećama planinskog žita od koga se mlelo brašno. - Imati brašno u kući, bilo je nekada pravo blago. Pamtim te dane i sa nostalgijom ih se sećam. Obiđem često mlin, pokušavam ga rečima probuditi, ali ne ide. Gubimo bitke, i on i ja, pred nevidljivom nemani koja ga nagriza. Odavno u njemu ne stanuju toplina i život, već mrak i samoća.

Predanje govori da je mlin sagrađen u 13. veku za potrebe neimara koji su podizali manastir Moraču, nemanjićku lavru (podignuta 1251. godine), ali i meštane sela Bijela i okoline koji su se iz njega snabdevali brašnom.

- Odumire naš izvor života. Od Nemanjića naovamo preživljavao je sve i svašta, da bi tužnu sudbinu doživeo u 21. veku. Nema mu vršnjaka, najstariji je na ovom prostoru - priča Paun.

* Paun Mujović Foto V. Kadić


Često, kada se spuste oblaci i počnu velike kiše da udaraju, pomahnitala Bijela zaljulja starinu, istrgne mu iz temelja ili sa strane poneki kamičak, pa iako jako zaljuljan nekim čudom ostane na trošnim nogama koje će ga uskoro izdati.

- Pogurio se gotovo do zemlje, poslednji je čas da nadležni u opšini Šavnik učine nešto da ga spasu i sačuvaju. Veliki narodi cene se po velikim delima, valjda njima i mi pripadamo. Ako je tako, evo prilike za dokazivanje.


U KOROVU I TMUŠI

- PREŽIVEO je naš mlin i minulu oštru zimu, velike snegove i kiše koji su se ovde spustili, a hoće li dočekati sledeću, to niko ne zna. Svedok mnogih vekova, radosti i tuga ljudi ovog kraja, čami u korovu i tmuši - kaže Paun Mujović.