Konzul kopa crnogorsko crno zlato

B. VLAHOVIĆ

17. 09. 2016. u 12:40

Конзул копа црногорско црно злато

Potpisnici Andrej Popov, Karlo Vito Ruso i Vladimir Kavarić

Ruski "Novatek" u saradnji sa ENI iz Italije tražiće naftu u priobalnim vodama Crne Gore. Vlasnici ruske firme su Genadij Timčenko, Putinov blizak prijatelj, i Leonid Miheljson

RUSKA naftna kompanija "Novatek" koja je do sada crpila gas samo u svojoj zemlji, uglavnom na hladnom Jamalu, pokušaće da vadi naftu i gas u Crnoj Gori. Ta kompanija je dobila pravo na istraživanja i crpljenje nafte i gasa u obalnim vodama Crne Gore. Partner "Novateka" je italijanski ENI koji je ujedno operator projekta. Istraživaće se na površini hiljadu i dvesta kvadratnih kilometara.

Vlasnici "Novateka" su milijarderi Leonid Miheljson i Genadij Timčenko, srpski počasni konzul u Sankt Peterburgu i Putinov prijatelj. Časopis za poslovne ljude "Forbs" proglasio je ove godine Leonida Miheljsona za najbogatijeg građanina Rusije, a njegova imovina se procenjuje na 14,4 milijardi dolara. Uprkos zahlađenja odnosa Podgorice i Moskve interesi Crne Gore i naftaša su jači od sankcija, tim više što su "Novatek" i ENI ponudili najbolje uslove.

Konzorcijum koji su stvorile firme ćerke je napravljen tako što "Novatek" i ENI imaju po 50 odsto akcija. Već je potpisan ugovor sa crnogorskom vladom o koncesiji na četiri lokacije, navodi se u saopštenju "Novoteka". Kompanije "Novotek" i ENI su se prijavile na tender još 2014, a konkurencija su im bili američki "Maraton oil" i austrijski OMV kao i dve kompanije iz Grčke i Velike Britanije. Vlasti u Podgorici odobrile su ugovor o koncesiji minulog leta a informaciju o tom poslu agencija RBK je objavila tek sada.

U prvoj etapi "Novatek" i ENI treba da ulože 85 miliona evra, a u drugoij 12. Rusko-italijanski konzorcijum bi trebalo da počne da radi ove godine, a koncesija je zaključena na trideset godina.

Ruska agencija RBK podseća da je "Novatek" u septembru 2007. dobio koncesiju u Egiptu ali je posle pet godina izašao iz projekta jer su prve bušotine pokazale da nema takvih zaliha nafte da se vađenje komercijalno isplati.

PROFIT I PODGORICI

Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, koji je potpisan pre dva dana, označio je početak velikog poduhvata - istraživanje nafte i gasa na crnogorskom primoraju kod Ulcinja. Ugovor je u ime Vlade Crne Gore potpisao ministar ekonomije Vladimir Kavarić, kompanije "Eni" - Karlo Vito Ruso, a u ime "Novateka" Andrej Popov.

Na svečanosti je govorio i premijer Milo Đukanović, ocenivši da potpisivanje ugovora predstavlja veliki događaj za Crnu Goru, odajući priznanje kompanijama svetskog glasa "Eni" i "Novatek". Kompanije su se ugovorom obavezale da izvrše tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu, u okviru radnog programa koji u prvom periodu istraživanja ima vrednost od 85 miliona evra, a u drugom 12 miliona. Koncesija se izdaje na 30 godina. Ako budu pronađeni nafta i gas, ove dve kompanije će Crnogorcima biti obavezni da daju 62 do 68 odsto ukupnog profita od eksploatacije. (V. K.)

Analitičar "Renesans kapitala" Iljdar Davletšin kaže da je koncesija u Crnoj Gori slična pilotskom projektu jer se ne zna koliko stvarno ima nafte u Jadranu. U slučaju da se zaista otkriju velike zalihe gasa i nafte vrlo lako bi se našli kupci na evropskom tržištu.

Što se tiče crnogorskih sankcija Rusiji koje je Podgorica uvela solidarišući se sa EU, građani najveće slovenske zemlje ih nisu ni osetili. One su više napravile štetu u atmosferi i tradicionalnim odnosima nego što su imale ekonomski efekat jer se pokazalo da Rusi lako mogu da prožive bez crnogorske pršute.

NVO NEGODUJE

Bar - Potpisivanje ugovora o koncesiji za eksploataciju nafte i gasa iz podmorja između crnogorske vlade i konzorcijuma "Eni - Novatek" izazvalo je oštro negodovanje nevladinih organizacija iz Crne Gore i drugih zemalja koje izlaze na Jadran. Iz nevladinog sektora upozoravaju da projekat nema ekonomskog smisla, visoko je rizičan po zdravlje i život građana zbog posledica ekološke katastrofe i nije u skladu sa kulturom življenja na prostorima Jadrana. Takođe, visokodegradirajući za turizam kao najvažniju crnogorsku privrednu delatnost - poručili su juče na konferenciji za novinare predstavnici NVO "Grin houm", koju su organizovali u saradnji sa kolegama iz Hrvatske i Italije.

Potpisivanje ugovora o eksploataciji nafte na Jadranu Nataša Kovačević iz NVO "Grin houm" je nazvala licemernim, s obzirom da za šest dana obeležava datum kada je Crna Gora proglašena ekološkom državom. (B. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

flamantes

19.09.2016. 10:16

Nije mi milo što su i Rusi tu, jer gdje su se god umješali sve su upropastili