Razlaz Mila i Ranka

V. Radojević

25. 01. 2016. u 20:33

Premijer CG i predsednik Parlamenta razmenili optužbe. SDP odlučio da neće dati svoj glas za poverenje Vladi

Разлаз Мила и Ранка

Različiti stavovi čili su se u ponedeljak u crnogorskoj skupštini

CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić, razmenili su u ponedeljak u Skupštini teške optužbe, što je epilog višegodišnjeg neslaganja između dve partije u vlasti i praktično, početak nove ere u crnogorskoj politici. Krivokapićev SDP, koja je gotovo dve decenije u vlasti sa Đukanovićevim DPS, neće glasati za poverenje Vladi, dok će Đukanović na glasanju koje je zbog teških i dugotrajnih rasprava odloženo za utorak, najverovatnije dobiti podršku zahvaljujući glasovima opozicione Pozitivne Crne Gore.

Opozicione partije su ranije najavile da će u slučaju da Đukanovićev kabinet opstane zahvaljujući "političkoj korupciji" radikalizovati delovanje, doći do bojkota institucija i uličnih protesta. DF je u ponedeljak ispred parlamenta ponovo pozvao ostatak opozicije da mu se pridruže. Đukanović je u ponedeljak u parlamentu, najžešće dosad, optužio Krivokapića da "podmeće klipove" njegovom kabinetu i sarađuje sa opozicijom, dok je Krivokapić, prvi put, teško optužio Đukanovića i njegovu partiju da su - poharali Crnu Goru.

Krivokapić je i ranije vodio razgovore sa liderima opozicionih partija koje su raspložene da ga prime u blok protiv Đukanovića, uprkos činjenici da je protekle dve decenije bio na vlasti. Deo opozicije, međutim, poput Socijalističke narodne partije, smatra da je Krivokapićeva odgovornost za stanje u Crnoj Gori jednaka Đukanovićevoj.

IZVIŽDANI POLITIČARI

SA nekoliko stotina pristalica, Demokratski front zaposeo je bulevar ispred zgrade Skupštine, kako bi izvršio pritisak na poslanike da formiraju prelaznu vladu. Postavili su video-bim preko kojeg su okupljeni pratili sednicu. Vređali su poslanike koji su ulazili u Skupštinu, a najviše neprimerenih reči upućeno je političkom direktoru DPS Tarzanu Miloševiću i poslaniku DPS Luiđu Škrelji. Prilikom ulaska izviždani su i premijer Đukanović i ministri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije