Pozitivna Milu rekla da

V. RADOJEVIĆ

25. 01. 2016. u 07:22

Stranka Darka Pajovića odlučila da, uz određene uslove, glasa za poverenje Đukanovićevoj vladi. Gotovo da neće biti neizvesnosti na današnjoj sednici. Opozicija napušta Radnu grupu

Позитивна Милу рекла да

Pozitivna Crna Gora će glasati za poverenje Vladi ukoliko ona prihvati uslove te partije koji se odnose na prevazilaženje krize, održavanje fer i poštenih izbora, borbu protiv korupcije i uspešan put u evroatlantskim integracijama.

Ovo je epilog višenedeljne neizvesnosti oko toga da li će vlada Mila Đukanovića imati nedostajuće glasove na današnjoj sednici prilikom glasanja o poverenju premijerovom kabinetu. Ovu odluku opozicione Pozitivne Crne Gore saopštila je potpredsednica Pozitivne Azra Jasavić (na slici).

Kako je dodala, Pozitivna je od osnivanja bila krunski svedok i “nedela vlasti i nedela opozicije”.

Zaključak Predsedništva Pozitivne je, navodi ona, da plan za prevazilaženje krize ponude svim političkim subjektima. Na konstataciju da je 39 poslanika najavilo da će glasati za Vladu, a 37 protiv Vlade, te da od četiri poslanika Pozitivne zavisi da li će ona dobiti podršku, Jasavićeva je rekla da nije sve na njenoj partiji.

- Ne zavisi od nas da li će Vlada imati podršku, nego od nje. Ukoliko Vlada prihvati uslove Pozitivne, svakako ćemo glasati za poverenje - jasna je Jasavićeva.

Kako je sada gotovo izvesno da će Pozitivna dati svoje glasove za opstanak Vlade, opozicija će, najverovatnije, jedinstveno napustiti skupštinsku Radnu grupu kojoj je cilj da obezbedi uslove za fer parlamentarne izbore koji predstoje.

Ranije su iz opozicije najavili da su otvorene opcije bojkota institucija i uličnih protesta. Gotovo svi su ocenili da će glas Pozitivne Crne Gore za opstanak Vlade biti posledica političke korupcije. Prema rečima predsednika Građanskog pokreta URA, to će za njih biti neprihvatljivo.

MINUTAŽA Crnogorski parlament danas će, na prvoj vanrednoj sednici, početi raspravu o zahtevu za glasanje o poverenju Vladi. Na kolegijumu predsednika parlamenta postignu je dogovor da izlaganja poslanika traju po deset minuta. Crnogorska vlada izabrana je 4. decembra 2012. godine.

Izlazak iz Radne grupe već su najavile i ostale opozicione partije, Demokrate Crne Gore, Socijalistička narodna partija i Demos, čiji je lider Miodrag Lekić najavio da će istrajati u zahtevima za formiranje prelazne vlade koja bi pripremila prve fer i poštene izbore u Crnoj Gori. Opozicionim partijama se, u ovim namerama, pridružila i, još uvek, formalno, vladajuća Socijaldemokratska partija Crne Gore, na čelu sa Rankom Krivokapićem, koja će glasati za pad Vlade.

Demokratski front će sednicu na kojoj će se odlučivati o tome da li će Đukanovićeva vlada opstati ili neće pratiti ispred Skupštine. Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović smatra da će se, bez obzira na rezultat glasanja o poverenju Vladi, nastaviti destabilizacija političke situacije u Crnoj Gori.

ROKOVI DIKTIRAJU TAKTIKU

Damjanović pojašnjava da, kakav god da bude rezultat glasanja, jasno je da u formalnom smislu, imajući u vidu odredbe Ustava, aktuelna Vlada nastavlja da radi.

- To u praksi znači da i u slučaju da Vlada ne obezbedi 41 glas u Skupštini za svoje poverenje, ona nastavlja rad do izbora vlade u novom sastavu, nakon što se o tome obaveštava predsednik Crne Gore. On tada predlaže mandatara, i to u roku koji nije, kako su se o tome oni koji su izglasali Ustav fino dogovorili, uopšte definisan, odnosno ograničen - objasnio je Damjanović.

Tek kada predsednik predloži mandatara, teče rok od 90 dana za izbor vlade, a u slučaju da se ona ne izabere, raspušta se Skupština, shodno članu 92 Ustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije