Solunac - iguman spasao tri najveće hrišćanske svetinje

Veliša Kadić

19. 04. 2015. u 17:30

Kako su sačuvane relikvije u Drugom svetskom ratu u manastiru Ostrog. Na Cetinju se nalaze ikona Bogorodice Filermose, ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta. Enigmu je rešio Marko Kalanj, vrli iguman i intelektualac

Солунац - игуман спасао три највеће хришћанске светиње

Manastir na Cetinju gde se nalaze relikvije

BOLjE obavešteni turisti i vernici znaju da se u Crnoj Gori već skoro sedam i po decenija nalaze tri najveće hrišćanske svetinje: ikona Bogorodice Filermose, ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta. Ali manje se zna o tome kako su aprilskih dana 1941. relikvije neprocenjive vrednosti, koje se danas nalaze na Cetinju, stigle u manastir Ostrog. I ko ih je i kako sačuvao od fašista, i drugih nepozvanih “posetilaca” tokom ratnih godina u ostroškoj svetinji. Čovek koji ima najveće zasluge za to je dugogodišnji iguman manastira Ostrog, arhimandrit Leontije Mitrović, vrli Paštrović kome je posle Drugog svetskog rata, da ironija bude velika, i suđeno, baš zbog Ostroga, a koji se upokojio 1955. godine.

Desna ruka Svetog Jovana, koja je zahvatila vodu iz reke Jordan i krstila Isusa Hrista, čestica Časnog krsta na kojemu je razapet sin Božiji i ikona Bogorodice Filermose, navodno delo prvog hrišćanskog likopisca jevanđeliste Luke, iz prve polovine prvog veka nove ere, odneti su iz Ostroga, posle rata u Službu državne bezbednosti, koja ih je tek januara 1978. godine predala Verskoj komisiji tadašnje crnogorske vlade. Ruka Svetog Jovana i čestica Časnog krsta predati su Cetinjskom manastiru, a ikona Filermosa Muzejima Cetinja. To, međutim, nije javno obelodanjeno, pa će proći još 15 godina dok se to ne dogodi, i najšira javnost ne sazna šta to Cetinje i Crna Gora imaju u svojim nedrima. Na Lučindan, 1993. godine, na otvaranju zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, veliku tajnu je obznanio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

A kako su relikvije, koje su putovale dvadeset vekova preko Konstantinopolja, Rodosa i Malte, preko ruskog, a potom i srpskog dvora i konačno stigle u Crnu Goru? Pouzdano se, naime, zna da su se svetinje u danima Oktobarske revolucije i tragičnog kraja ruske dinastije Romanov zatekle 16. jula 1918. u crkvi u Gatčinu. U Rusiji su čuvane sve do 13. oktobra 1920. godine, kada ih je tadašnji nastojatelj Sabornog hrama Svetog apostola Pavla, protojerej Jovan Bogojavljenski, uz pomoć grofa Ignjateva i nekoliko oficira belogardejaca, preneo u Talin (Estonija), gde su predate zakonitom nasledniku, staroj carici Mariji Fjodorovnoj, supruzi pretposlednjeg ruskog suverena Aleksandra Trećeg i majci Nikolaja Drugog Romanova, poslednjeg nosioca ruske carske krune. Vremešna carica je u to vreme živela u Kopenhagenu, gde je bila van domašaja boljševika. Svetinje je pohranila u tamošnjoj crkvi Aleksandra Nevskog i one su se tu nalazile sve do njene smrti, 13. oktobra 1928. godine. Nakratko su relikvije kasnije prenete u Ruski saborni hram u Berlinu, da bi 1932, pod okolnostima koje ni do danas nisu razjašnjene, dospele na dvor Aleksandra Karađorđevića u Beogradu. Navodno, to je bio rezultat poslednje volje carice Marije Fjodorovne, u znak zahvalnosti kralju Aleksandru za njegov odnos prema nevoljnicima iz Rusije, koji su bežali od boljševizma i kojima je on pružio utočište.

Mitropolit Leontije Mitrović

Publicista i poznati novinar Budo Simonović, koji se dugo i uspešno bavio tajnom ostroškog blaga i koji je imao prilike da zaviri u policijski dosije igumana Leontija Mitrovića, navodi da je upravo ovaj čovek, još u jesen 1952. godine otkrio pred islednicima kako je blago stiglo u Ostrog. U manastir Svetog Vasilija prvo je 12. aprila 1941.stigao patrijarh Srpski Gavrilo Dožić, kazao je pred islednicima Leontije Mitrović, a dan kasnije i mladi kralj Petar Drugi Karađorđević, s pratnjom i devojkom Doli Najdanović. Patrijarh mu je zamerio što je doveo Doli, zahtevajući da se ona odmah vrati u Beograd. U Ostrog, koji će kratko vreme biti i prestonica i utočište vlade i mladog kralja, pred njihovo bekstvo iz okupirane zemlje je stiglo i veliko zlato iz glavnog državnog trezora iz Beograda, čija je sudbina duga i posebna priča. Kako je kazao Mitrović, kralj je patrijarhu rekao da želi da mu preda svete relikvije na čuvanje.

- To su dve kutije iznutra obložene kadifom, stoji u izjavi igumana Leontija. U jednoj se nalazi ikona majke Božije, sva u zlatu, okovana skupocenim kamenjem, u drugoj mali četvrtasti krst od časnog drva raspeća Hristova... U jednoj kutiji je i ruka Svetoga Luke...

Zanimljivo je da ni patrijarh ni iguman, a posle toga ni mnogi drugi, pa i oni koji su čuvali relikvije, nisu tačno znali o kojim svetinjama se radi. Enigmu je rešio Marko Kalanj, vrli iguman i intelektualac koji je jedno vreme službovao u Ostrogu.

Ono što je u celoj priči i najvažnije jeste činjenica da je iguman Leontije sakrio relikvije ispod poda konaka spavaće sobe u Donjem manastiru, kako ne bi došle u ruke fašistima, ali i drugima koji su dolazili u manastir. A bili su među njima i četnici i partizani, žbiri i špijuni, skitnice i lopovi... Na suđenju starom igumanu ranih pedesetih, zbog antikomunizma, delimično i zlata, nije bilo reči o relikvijama. On je sam ispričao o blagu pod patosom u spavaćoj sobi, koje je preživelo pakao rata.

Leontije Mitrović iz sela Podličak u Paštrovićima, učesnik u balkanskim ratovima, kao i proboja Solunskog fronta, nosilac tri Ordena Svetoga Save, zlatne Obilića medalje, srebrne medalje za hrabrost, albanske i kumanovske spomenice, trideset godina je verno služio uz ćivot Svetog Vasilija. Izvesno, patriota i odan svojoj veri, plemenu, svom narodu i svetinjama koje mu je na čuvanje poverio srpski patrijarh Gavrilo Dožić, tog ranog aprila 1941.

Bogorodica Filermosa

VRATITI IKONU

- IKONU Bogorodice Pustinoljubive (Filermose) treba vratiti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, jer joj je mesto u Ostrogu - smatra mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. - Ikona je sada “uhapšena” prvi put u svojoj istoriji koja je vrlo stara i vezana za apostola Luku, učenika Hristovog, koji je napisao jevanđelje po Luki. Čak je i turski sultan ustupio Časni krst, ruku Svetog Jovana Krstitelja i ikonu Filermosu 1523. godine jovanovcima. On je imao poštovanja i dao im je da je čuvaju u crkvi.

Mitropolit podseća da su kralj Petar Karađorđević i patrijarh Gavrilo Dožić ikonu sačuvali, poverili Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i manastiru Ostrogu, odnosno Cetinjskom manastiru.

- Nadam se da će naše vlasti što skorije da je odhapse - poručuje cetinjski arhiepiskop.

NEPROCENjIVA VREDNOST

PRVI potpuni opis ukrasa na relikvijama, i procena njihove vrednosti napravljeni su u Rusiji 1859. godine, otkriva Budo Simonović. Tada su procenjeni na 24.930 rubalja u zlatu.

Ruka Svetog Jovana Krstitelja

- Ako je vrednost relikvija još u 19. veku bila toliko procenjena, jasno je da je to danas basnoslovna vrednost, rekao je Juri Pjatinski, kustos čuvenog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu. - Posebno je teško oceniti vrednost ikone. Za mene Filermosa vredi na desetine, pa i stotine milijardi dolara.

I u Crnoj Gori, u uskim krugovima, se znalo da se radi o basnoslovnom blagu. Po nekim podacima, veli Simonović, Bogorodica Filermosa je već te 1978. procenjena na deset jednogodišnjih budžeta Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mikadin

19.04.2015. 18:28

To su cuvali Srbi, u kojoj god drzavi Balkana ziveli. Danas, na Cetinju ne zive Srbi, to je odrodjen i stran narod. Mislim da takve relikvije nisu stigurne medju tim novim montenegreen-antisrpskim zivljem.

Ljupce

20.04.2015. 09:25

Relikvije nemaju tržišnu vrednost. Ove, konkretno, predstavljaju neprocenjivo religijsku vrednost za ceo hriscanski svet.

mihailo

20.04.2015. 10:59

I opet ni reči o pljački ikone koja je opljčkana u MUP Crne Gore. Hvala Bogu da ste objavili sliku ikone i svako može da vidi i uverise da fali centralni dragi kamen. To mesto je prazno. Sampo to mesto. Ova krađa je pravo kriminalno lice vlasti Crne Gore. Svih vlasti Crene Gore od 1945 pa do danas. Znase ko može da trkeljiše nekažbnjeno po depou Ministarstva policije u Crnoj Gori. To je jako mali broj ljudi.

mihailo

20.04.2015. 12:11

@mihailo - @ mihailo Uglavnom sam pisao o centralnom kamenu ali fali još jedan kamen na ovoj fotografiji. Sa leve strane fali i jedan manji crveni kamen. Do sada se govorilo samo o centralnom kamenu. O ovom manjem crvenom kamenu do sada nije bilo reci... Znači još veča bruka !!! Nadležni u Crnoj Gori čute ko zaliveni !!!