Pošto mu je sud u Moskvi izrekao kaznu od 16 godina zatvora: Amerikanci bi hteli da zamene špijuna

Branko Vlahović

utorak, 16. 06. 2020. u 14:32

Пошто му је суд у Москви изрекао казну од 16 година затвора: Американци би хтели да замене шпијуна
Američka spoljna obaveštajna služba razmatra mogućnosti da zameni svog čoveka Pola Vilana

Od stalnog dopisnika MOSKVA

Američka spoljna obaveštajna služba razmatra mogućnosti da zameni svog čoveka Pola Vilana, kome je sud u Moskvi izrekao kaznu od 16 godina zatvora strogog režima. Vilijan je profesionalni obaveštajac, koji je imao zadatak da vrbuje saradnike ruske federalne službe bezbednosti(bivši KGB) i oficire Ministarstva odbrane Rusije. Vilanov advokat Vladimir Žerebenkov tvrdi da su Amerikanci za svog čoveka spremni su da puste iz zatvora trgovca oružjem Viktora Buta i pilota KonstantinaJarošenka koji je osuđen za šverc droge.

Advokat Žerebenkov tvrdi da su pregovori o razmeni zatvorenika počeli u decembru 2019. godine.

Za vreme suđenja američki špijun Pol Vilan je kategorički ponavljao da nije napravio nikakvo krivično delo. Međutim, sud je imao mnogo dokaza o tome kako je on prikupljao podatke i pokušavao da vrbuje ruske oficire. On je bio uhapšen za vreme jedne špijunske operacije.

Viktor But je bio osuđen u SAD 2012. na 25 godina zatvora zbog pokušaja da proda kolumbijskim ustanicima oružje. To se karakterisalo kao pomaganje teroristima. Pilot Konstantin Jarošenko osuđen je 2011. godine u SAD na 20 godina zatvora za pripremu velike količine heroina iz Južne Amerike u Afriku. Obojica su uhapšena na prevaru, a zatim prebačeni u SAD.

Zamenik predsednika Komiteta za međunarodneodnose ruske Dume (parlamenta) Aleksej Čepa izjavio je da Moskvi može biti interesantna zamena američkog špijuna za građane Rusije.

Bivši američki marinac Pol Vilan je skupljao informacije o kadrovskom sastavu ruskih tajnih službi. Suđenjeameričkom špijunu je počelo u aprilu i vodilo se uz poštovanje karantinskih mera. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost jer su u dokaznom materijalnu bile i državne tajne.Interesantno je da američki špijun ima pasoše još tri zemlje, a u Rusiju je više puta dolazio, da bi imao pokriće. Vilan je radio u agenciji za odabir personala Keli Servisis“, a zatim u kompaniji za proizvodnju autodelova Borg verner, kako on tvrdi imao je mesečnu platu od 60 hiljada dolara. Pokušavao je da ubedi sud da je to zaista bio njegov posao koji nema nikakve veze sa obaveštajnim službama.

Ali neosporno je da je već od prvog dolaska u Moskvu 2007. na razne načine pokušavao da se upozna sa ruskim oficirima obaveštajcima. Za vreme dok je bio američki marinac učestvovao je u ratu u Iraku. U decembru 2018. bio je uhapšen u sobi hotela Metropol, naspram Boljšoj teatra u Moskvi. Njemu je u hotel doneo fleš jedan saradnik federalne službe bezbednosti, na komsu navodno bili podaci o kadrovskom sastavu obaveštajne uprave FSB Rusije. Glavni dokaz da se Pol bavio špijunažom je audio snimak razgovora sa ruskim oficirom obaveštajcem. Advokati su branili Pola da je mnogo pio dok se sastajao sa ruskim obaveštajcima, pa njegove snimljene razgovore ne treba uzimati kao dokaze.

Kao što se moglo i očekivati, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da sud nije bio pravedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije