I saveznici pod atomskim štitom Rusa: Zapad pod uzbunom

B. Vlahović

nedelja, 07. 06. 2020. u 08:11

И савезници под атомским штитом Руса: Запад под узбуном

Foto Tanjug-AP

U ukazu piše da Rusija ostavlja sebi za pravo da primeni atomsko oružje ukoliko bi se protiv nje i njenih saveznika primenilo nuklearno, ali i drugo oružje za masovno uništavanje
Vladimir Putin je minule sedmice, posle 10 godina, potpisao novi dokument kojim se precizira kada bi i na koji način Rusija mogla da upotrebi svoj atomski arsenal. Potpisani ukaz, koji će važiti narednih deset godina, službeno se zove "Osnovi državne politike Ruske Federacije u oblasti atomskog suzdržavanja".

Dokument nije nikakva tajna i objavljen je na sajtu gde se inače publikuju pravne informacije. U njemu se navodi u kojim slučajevima bi glavnokomandujući ruske armije, a to je predsednik države, mogao da naredi poletanje najubojitije ruske interkontinentalne rakete sa atomskim bojevim glavama. U ukazu piše da Rusija ostavlja sebi za pravo da primeni atomsko oružje ukoliko bi se protiv nje i njenih saveznika primenilo nuklearno, ali i drugo oružje za masovno uništavanje. Takođe, Moskva ga može upotrebiti i u slučaju agresije na Rusiju običnim oružjem, ukoliko bi bio doveden u pitanje njen opstanak. U dokumentu se navodi i da bi predsednik Rusije u slučaju teške političke situacije, prvo upozorio međunarodne organizacije, kao i vojno-politička rukovodstva drugih zemalja, da je spreman da upotrebi najopasnije oružje.

Direktor Biroa vojno-političkih analiza Aleksandar Mihajlov najnoviji Putinov ukaz ocenjuje kao jasnu poruku Zapadu da Rusija ima dovoljno atomskog oružja da uništi svakog agresora koji bi odlučio da je napadne.

Zašto je baš sada objavljen taj ukaz? Najnoviji dokument je sada ugledao svetlo jer je istekao stari, ali i zato jer je američki predsednik Tramp odlučio da izađe iz poslednjeg Dogovora o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja, koji ističe u februaru 2021. godine.

Iako je u dokumentu jasno napisano da će Rusija upotrebiti atomsko oružje samo ukoliko bude napadnuta, on je izazvao veliku pažnju na Zapadu. Razlog je to što bi ruske mete mogle da budu i zapadne zemlje na čijoj teritoriji se nalaze američke rakete i avionske atomske bombe. Rusi ne bi gađali samo teritoriju Amerike, već i sve druge zemlje u kojima su smeštene njihove rakete sa atomskim bojevim glavama.

Inače, po analizama instituta koji se bave naoružanjem, Rusija i SAD poseduju 93 odsto od ukupnog svetskog atomskog oružja. Doduše, ima i onih koji tvrde da je kineski atomski potencijal znatno veći nego što se govori. Među onima koji tvrde da danas niko precizno ne zna koliko Kina ima bojevih glava je i general Viktor Jesin, koji naglašava da su Kinezi poslednjih godina napravili mnoge moćne rakete. Među njima je i DF-41, koja ima domet od 12.000 kilometara i nosi 10 bojevih glava, a Kinezi su je pokazali u oktobru prošle godine, na paradi povodom 70 godina proglašenja NR Kine.

Američki predsednik Tramp je više puta javno kazao da bi ograničenju atomskog naoružanja, pored Rusije i SAD, trebalo da se pridruži i Kina, ali oni se na ovu temu zasad ne oglašavaju. U međuvremenu, pritisnut mnogobrojnim nevoljama, Tramp je "okrenuo ploču" i počeo da izjavljuje kako bi bilo dobro da se sa Moskvom potpiše novi dogovor o ograničenju atomskog naoružanja. U Kremlju takođe tvrde da bi uskoro trebalo da počnu prvi razgovori Moskve i Vašingtona o produženju Dogovora o zabrani strateškog ofanzivnog atomskog oružja, koji ističe u februaru 2021. Ipak, s obzirom na činjenicu da Tramp često menja "političko raspoloženje" prema Rusiji, neizvesno je da li će i kada novi dokument biti potpisan.

NOVE ATOMSKE PROBE

Uticajni američki list "Vašington post" je nedavno pisao da Trampova administracija razmišlja o tome da obnovi atomske probe koje se nisu sprovodile još od 1992. Međutim, deo važnih zvaničnika u Beloj kući kategorički je protiv toga.

Dogovor o zabrani atomskih proba usvojen je na Generalnoj skupštini OUN 10. septembra 1996. Njega tada nisu potpisali Indija, Pakistan i Severna Koreja.

Komentari (1)

DEDA RAKA

07.06.2020. 12:39

Kad Rusi pokažu zube - Yenki glavu gube ! Kolo sreće se okreće amer će uskoro biti smeće .