PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

KAFE je narodna skupština, govorio je Balzak. Situacije poput onih kada pisac "Kralja Ibija" Alfred Žari puca u ogledalo iza šanka da bi "razbio led" između njega i lepe dame na barskoj stolici, pištoljem koji je kasnije kupio Pikaso, pisanje scenarija Frensisa Forda Kopole ili proslave političara posle izbornih pobeda okupane šampanjcem, nemaju, međutim, u Parizu ovih dana izgleda da se ponove. Virus korona i dalje drži ključ u bravi oko 14.000 prestoničkih barova, kafea, bistroa i restorana, kultnih mesta koja čine dušu Grada svetlosti.

Vlasti su, tek, donekle popustile, pa će od utorka gosti moći samo u bašte restorana, tamo gde ih ima. Popuštanje mera protiv epidemije još nije obuhvatilo unutrašnjost zdanja na čijim stolnjacima su ispisani manifesti radničkih pokreta i gde su stvarani umetničkih pravci.

Premijer Eduar Filip je predstavio drugu fazu izlaska iz opšte izolacije, koja važi od utorka do 22. juna. Svi regioni su u "zelenoj" zoni, osim Pariza, prekomorske teritorije Majot, i Gvajane, koja ima najdužu granicu Francuske s Brazilom i gde je epidemija u punom jeku. U ovim "narandžastim" predelima biće ojačane restrikcije u odnosu na ostatak. Među njima je i razlika u radu restorana i kafea.

Dok će praktično cela Francuska moći da otvori ugostiteljske objekte - naravno, pod strogim sanitarnim uslovima - u Parizu vlasnici restorana ovih dana uzimaju u ruke metar i digitron, pokušavajući da iscrtaju razmake među stolovima u uskim baštama, ali i da izračunaju imaju li finansijskog interesa da rade u takvim prilikama. Mnogi od Grada očekuju da im progleda kroz prste i dozvoli širenje po trotoarima.

SLOBODA PRAVILO, ZABRANE IZUZETAK

U celoj Francuskoj se ponovo otvaraju parkovi, a ukinuta je i zabrana kretanja do 100 kilometara od mesta stanovanja. U školu, po dobrovoljnom principu, kreću i đaci od 5. do 8. razreda. Otvaraju se i bazeni, plaže, muzeji, pozorišta, dok će bioskopi raditi tek od 22. juna. Maske su u zatvorenim prostorima i gradskom saobraćaju obavezne. Na ostalim mestima i dalje neće moći da se okuplja više od 10 ljudi.