Češka od danas ukida većinu mera

Tanjug

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 10:45

Чешка од данас укида већину мера

Foto EPA

Većina mera uvedenih u Češkoj sredinom marta radi sprečavanja širenja novog korona virusa od danas će biti ukinuto, a na osnovu procene epidemiologa da se stanje poboljšava
Većina mera uvedenih u Češkoj sredinom marta radi sprečavanja širenja novog korona virusa od danas će biti ukinuto, a na osnovu procene epidemiologa da se stanje poboljšava.


Od danas neće biti potrebno da se nose maske na ulici, već samo u zatvorenom prostoru - pre svega u prodavnicama i javnom prevozu.


Od danas se ponovo otvaraju hoteli, teretane, saune, restorani i kafići, gde će biti potrebno održavanje socijalne distance i nošenje maski koje će moći da se uklanjaju tek kada se završi obrok, prenosi Tas s.


U škole se vraćaju učenici osnovnih škola koji će nastavu pohađati u grupama od po 15 đaka, a ponovo rade i alternativne taksi grupe, poput Ubera.


Ukoliko situacija nastavi da se poboljšava, vlasti će od 8. juna dozvoliti okupljanja do 500 osoba, a od 22. do 1.000.


Stručnjaci u toj zemlji upozoravaju da masovna okupljanja i putovanja u inostranstvo predstavljaju veliku opasnost, posebno u zemlje koje su pogođenije pandemijom od Češke.


Od početka epidemije, u Češkoj je od virusa kovid-19 obolelo 8.891 osoba, dok je njih 315 preminulo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije