Poljski ekspert: Severni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope

Tanjug

petak, 08. 05. 2020. u 20:57

Пољски експерт: Северни ток 2 ће поткопати јединство Европе

Foto Gasprom

Gasovod Severni tok 2 biće završen, ali će to značiti da su jedinstvo i usklađenost spoljne politike Evropske unije potkopani, ocenio je poljski ekspert Kamil Zajončkovski
Gasovod Severni tok 2 biće završen, ali će to značiti da su jedinstvo i usklađenost spoljne politike Evropske unije potkopani, ocenio je poljski ekspert Kamil Zajončkovski.


"Nažalost, to će biti dokaz da su jedinstvo i usaglašenost zemalja EU na polju spoljne politike jednako krhki kao i pre nekoliko godina", rekao je Zajončkovski, prenosi Poljski radio.


Prema njegovom mišljenju, završetak gradnje gasovoda je rešena stvar, međutim, SAD i zemlje EU koje se protive izgradnji, moraju da izvrše diplomatski i politički pritisak na Nemačku.


Zajončkovski je istakao da Berlin ne menja pozitivan stav o gasovodu, i već dve godine nemački zvaničnici tvrde da projekat nije političkog karaktera, nego čisto ekonomskog, prenosi Sputnjik.


Prema njegovom mišljenju, vlasti Nemačke ne odustaju od svojih stavova, jer bi to značilo "simboličan poraz vlade Angele Merkel".


Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turskog toka. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija "Olsiz" (Allseas)povinovala se zahtevima SAD.


Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po višim cenama.

Komentari (8)

aleksic nebojsa

08.05.2020. 21:12

treba sacuvati obecane milijarde Ukrajini za tranzit i izdaju bratskog naroda

ОФСАЈД

08.05.2020. 22:25

Једино ко поткопава јединство Европе је пољска, англосаксонски слуга.

aco

08.05.2020. 23:38

Pa normalno kada ste vi potrosili 2/3 miljarde dolara da bi uskladistili americki gas.Trebali ste da slusate njemce a ne amere.

Prellee

09.05.2020. 13:14

Poljski fašista koji neće da kupuje ruski plin, on bi ga rađe oteo, napao Rusiju i prisilio Rusiju da prodaje EU đaba ruski plin.