ŠESTA FLOTA američke Ratne mornarice objavila je na društvenoj mreži Tviter video na kojem se vidi kako se ruski lovac Su-35 približio američkom patrolnom avionu P-8A „Posejdon“ iznad Sredozemnog mora.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije danas saopštilo da je ruski lovac koji je poleteo iz baze Hmejmim, identifikovao letelicu iznad neutralnih voda Sredozemnog mora kao američki avion i da se, nakon što ga je ispratio iz te oblasti, vratio na aerodrom.

Pročitajte još: Špijunska afera drma Kijev: Odlikovani general SBU zadužen za specijalne operacije ruski špijun

- Oko 14 sati 19. aprila ruska sredstva vazdušne kontrole prostranstva iznad neutralnih voda Sredozemnog mora detektovala su metu koja se kretala u pravcu ruskih vojnih objekata u Siriji - saopštilo je Ministarstvo i dodalo da je radi identifikacije letelice upućen lovac iz baze Hmejmim.

Pilot ruskog aviona je, kako se navodi, nakon što se približio meti, identifikovao broj letelice i utvrdio da avion pripada američkim vazdušnim snagama.

Nakon što je ispratio avion iz te oblasti, ruski lovac se vratio na aerodrom, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: Barel „crnog zlata“ DVA dolara: Sumrak cene nafte u Americi

Ministarstvo, takođe, ističe da su svi letovi ruskih vazdušnih snaga u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostranstva iznad neutralnih voda.

Prethodno je američka vojska navela da se ruski lovac Su-35 u nedelju opasno približio američkom patrolnom avionu P-8A „Posejdon“ iznad Sredozemnog mora.

-Avion P-8A Posejdon, Ratne mornarice SAD, leteo je 19. aprila u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora. Tokom 100 minuta leta dva puta ga je presreo ruski Su-35 -navodi se u saopštenju 6. Flote američke Ratne mornarice.