Blokada bi mogla da bude gora od virusa: Švedskog lekara brinu HLADNjAČE ISPRED BOLNICA, ali navodi razloge za drugačiju taktiku

Novosti Online

10. 04. 2020. u 13:30

Блокада би могла да буде гора од вируса: Шведског лекара брину ХЛАДЊАЧЕ ИСПРЕД БОЛНИЦА, али наводи разлоге за другачију тактику

Foto: EPA

Neurolog i anesteziolog Klaes Hultling smatra da ''ne možete uništiti celu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mera zaista uticati na epidemiju'
DA, mi smo zauzeli drugačiju taktiku i u tome podržavam našu vladu. Trenutno niko u svetu nema tačne smernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga potcenjujemo. Naprotiv, svesni smo situacije, ali nema dokaza da će strogi karantin koji je, recimo, uvela Hrvatska biti bolja od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest meseci moći podvući crtu i reći čiji je pristup bio bolji, poručio je ugledni švedski neurolog i anesteziolog Klaes Hultling za portal „Slobodna Dalmacija“.

On je  rekao kako ''ne možete uništiti celu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mera zaista uticati na epidemiju''.

– Mera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana i pogoditi nas i gore od virusa. Totalni karantin, vidimo u primeru nekih zemalja, deluje, ali pod koju cenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike? Naša strategija jeste da se maksimalno smanje kontakti, posebnoe starijih ljudi i onih sa hroničnim bolestima. Sve osobe koje su zaražene i svi njihovi kontakti se “love”, sisem je tako postavljen da se zaista izoluju porodice i prijatelji zaraženih, a ne cela država. To za sada deluje jer Šveđani neće, ako su u samoizolaciji, izlaziti napolje i ugrožavati druge – kazao je Hultling.

Rekao je i kako ga nije strah, ali nije mu ni svejedno. Kao lekar radi 40 godina i nikada nije video ispred bolnica kontejnere sa hladnjačama u koje će biti smeštena tela.

– To dovoljno pokazuje da je situacija ozbiljna – rekao je lekar za ovaj hrvatski portal.

Dodaje je i kako ga brinu otvorene pijace u Kini i kako bi one trebale da se zatvore ili da se pooštre mere prodaje životinja. Kazao je i kako ''očito nismo ništa naučili iz epidemije opasnog SARS-a'', jednog iz porodice virusa korona koji su na ljude preneli šišmiši. – Slažem se da Kinu ne treba diskriminisati govoreći da je to kineski virus, međutim ako su njihove pijace izvor zaraze, a oni ih ne zatvaraju, to je na neki način ipak njihov virus – rekao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mikiboy

10.04.2020. 14:49

A kako ce objasniti da je broj mrtvih 11puta veci nego kod nas i jos uvek nisu dostigli maksimum,ni blizu.Znaci da je samo para vazna.

Gloria S.

10.04.2020. 14:54

Sram ga bilo.Svaki zivot je vazan.Vi eksperimentisite tako,mi cemo ovako i posle sest meseci,videcemo gde i koliko ih je umrlo.E pa' videcemo doktore sta vas ceka.

Личи

11.04.2020. 08:44

на Швеђане... само, после ће им бити касно...