LEKARI Severne Koreje saopštili su da u toj zemlji nije registrovan nijedan slučaj zaraze novim virusom korona, prenosi agencija „Frans Pres“, pozivajući se na predstavnika Centralnog štaba za hitnu borbu protiv infektivnih bolesti Demokratske Narodne Republike Koreje.

- Sproveli smo preventivne i naučne mere, kao što su provere i karantin za sve koji su ušli u našu zemlju, kao i detaljnu dezinfekciju sve robe. Pored toga, zatvorili smo granice i blokirali sve morske i vazdušne puteve, istakao je izvor "Frans Presa“.

Pročitajte još: CRNI REKORD u Španiji: U poslednja 24 sata 950 novih smrtnih slučajeva

U februaru je južnokorejski list "Čunan Ilbo“ objavio, pozivajući se na izvor u Severnoj Koreji, da je u toj zemlji evidentiran prvi slučaj zaraze Kovidom-19. Prema pisanju lista, prvi oboleli je bio stanovnik Pjongjanga, koji se vratio iz Kine, mada ova informacija nije zvanično potvrđena.

Ranije je i list "Fajnenšl Tajms“, pozivajući se na izvore, objavio da su se vlasti Severne Koreje proteklih nedelja nezvanično obraćale za pomoć „međunarodnim kontaktima“ da bi u zemlji proširile testiranje na virus korona.

Severna Koreja je krajem januara u okviru mera borbe protiv Kovid-19 faktički zatvorila granicu i saopštila o aktiviranju "vanrednog nacionalnog karantina“. U februaru je karantinski rok za strane državljanje, građane Severne Koreje koji dolaze iz inostranstva, kao i za one koji su kontaktirali s ovakvim ljudima produžen do 30 dana.

Pročitajte još: Mračne prognoze evropskih političara: Virus korona mogao bi da bude poslednji ekser u kovčegu EU

Severnokorejski mediji pozivaju građane da poštuju preventivne mere u javnom saobraćaju i da se drže na odstojanju od minimum jednog metra jedni od drugih. U školama širom te zemlje raspust je produžen na neodređeno vreme, a učenici moraju da ograniče svoje kretanje osim u slučaju krajnje potrebe.

Prema poslednjim podacima, u svetu je ukupno registrovano 936.204 obolelih od virusa korona, 194.578 osoba je izlečeno, a 47.249 je umrlo.