AMERIČKO bombardovanje pet proiranskih ciljeva u Iraku, koje je usledilo posle smrtonosnog napada na bazu SAD nedaleko od Bagdada, izazvalo je novu spiralu napetosti na relaciji Vašington-Teheran-Bagdad.


Dok je Pentagon saopštavao da su snage SAD bombardovale pet ciljeva šiitske milicije, koju smatraju odgovornom za nedavni raketni napad u kome su poginuli i ranjeni američki i britanski vojnici, ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je predsednik SAD Donald Tramp odgovoran za napade na američke snage u Iraku zbog njihove "prisutnosti i ponašanja" u toj zemlji.


Istovremeno, iračke verske vlasti osudile su vazdušne udare SAD, navodeći da je u njima pogođen civilni aerodrom u izgradnji u svetom šiitskom muslimanskom gradu Kerbali i da je jedan radnik ubijen.


Zvaničnici SAD saopštili su da je u više naleta američkih borbenih aviona pogođeno pet lokacija i da su uglavnom gađana skladišta oružja milicije Kataib Hezbolah u Iraku, "da bi znatno umanjili njihovu sposobnost za izvođenje budućih napada".

- SAD su izvele defanzivne, precizne udare na položaje Kataib Hezbolaha širom Iraka - navodi se u saopštenju Pentagona.


No, uprava svetilišta "Imam Husein" navodi u saopštenju da je u napadu pogođeno gradilište međunarodnog aerodroma u Kerbali, koje oni finansiraju, i da je ubijen radnik na gradilištu:


- Ovaj aerodrom je isključivo civilni i njegovu izgradnju nadgleda "Imam Husein" u dogovoru s nekoliko iračkih kompanija i iračkim civilnim radnicima - sapštava uprava "Imam Huseina".


Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je Tramp za sve odgovoran.

- Umesto što preduzima teške korake i pribegava neosnovanim optužbama, Tramp bi trebalo da se osvrne na nezakonito prisustvo i ponašanje svojih trupa u regionu i izbegava da optužbama pažnju prebacuje s njihove odgovornosti - izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi.


Pojačane napetosti između SAD i Irana poslednjih meseci podstaknute su raketnim napadom u decembru na iračku bazu u kojoj je ubijen Amerikanac. Usledili su američki vazdušni napadi na miliciju Kataib Hezbolah, koju podržava Iran, što je dovelo do protesta američke ambasade u Bagdadu. Najzad, u udaru dronom u Bagdadu ubijen je iranski general Kasem Solejmani, vodeći komandant zadužen za operacije širom Bliskog istoka.

Iran je tada uzvratio napadom balističkom raketom na američke snage u Iraku, što je bio najdirektniji napad Irana na Ameriku od 1979. godine, kada je "zauzeta" američka ambasada u Teheranu.


"ZDRAVSTVENI TERORIZAM"


IRAN je odbacio ponudu Trampa da im pomogne u borbi protiv virusa korona: "Umesto licemernog pokazivanja saosećanja i odbojnog hvalisanja, trebalo bi da okončate vaš ekonomski i medicinski terorizam tako da lekovi i sanitarni materijal mogu da stignu do zdravstvenog osoblja i iranskog naroda", poručio je Musavi, ocenivši da Iran, gde je od virusa korona umrlo 514 osoba, ima najbolje, najhrabrije i najkompetentnije medicinsko osoblje na svetu.