Amerika i NATO uskoro šalju oružje u svemir

NovostiOnline

sreda, 04. 03. 2020. u 19:29

Америка и НАТО ускоро шаљу оружје у свемир

Foto Depositphotos

Moskva smatra da može da se dogodi da SAD i njihovi NATO saveznici uskoro pošalju oružje u svemir, a to je veoma opasan scenario
Moskva smatra da može da se dogodi da SAD i njihovi NATO saveznici uskoro pošalju oružje u svemir, a to je veoma opasan scenario, izjavio je šef odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

„Nije isključeno da ćemo u najskorijoj budućnosti postati svedoci pojave u kosmosu oružanih komponenti američkog potencijala, a možda i ostalih članica NATO, koje su američki saveznici, a to predstavlja veliku pretnju. Mi ćemo, s naše strane, i dalje činiti sve da to sprečimo”, istakao je Jermakov.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da Moskva poziva zapadne države da razrade zajednički prihvatljive mere, koje bi sprečile oružane sukobe u kosmosu.

Krajem prošle godine, američki predsednik Donald Tramp je objavio o stvaranju Svemirskih snaga, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je govorio o planovima da se kosmos prizna kao nova operativna sfera Alijanse.

Istovremeno, kako uverava Stoltenberg, NATO ne planira da tamo rasporedi svoje naoružanje.rs.sputniknews.com