Italija je danas zatražila međunarodnu podršku za napore u suzbijanju epidemije korona virusa u zemlji, u kojoj je broj smrtnih slučajeva porastao na 12, a broj zaraženih dostigao 374.

Vlada italijanskog premijera Ðuzepea Kontija, koja se bori da obuzda virus koji se brzo širi, pozvala je svoje evropske susede na saradnju, a ne na izolaciju i diskriminaciju, prenele su agencije.

"Virusi ne poznaju granice i ne zaustavljaju se na njima'''', insistirao je ministar zdravlja Roberto Speranca na početku kriznog sastanka sa predstavnicima SZO i Evropske unije u Rimu.

U Italiji je preminuo 12 ljudi, svi stariji, koji su imali i druga oboljenja, rekao je šef civilne zaštite Anđelo Boreli.

Prvi slučaj novog koronavirusa potvrđen je u Grčkoj, saopštilo je grčko Ministarstvo zdravlja.

U pitanju je 38-godišnja državljanka Grčke koja je doputovala iz oblasti na severu Italije, izjavio je predstavnik grčkog ministarstva Sotiris Ciodras.

Brazilska vlada potvrdila je danas da su testovi pokazali da je muškarac (61) koji se nedavno vratio iz Italije pozitivan na koronavirus.

On je smešten u bolnici u Sao Paolu.

U Francuskoj je umrla i druga osoba infircirana koronavirusom, saopštile su vlasti.

Preminuo je šezdesetogodišnji Francuz, koji je kasno sinoć u veoma ozbiljnom stanju pregledan u jednoj bolnici u Parizu.

Foto Tanjug/AP Claudio Furlan/Lapresse

U Francuskoj je od koronavirusa zaraženo 17 ljudi.

Stotine gostiju, smeštenih u hotelu na španskom ostrvu Tenerife, ostaće u izolaciji 14 dana pošto je kod jednog gosta iz Italije potvrđen novi koronavirus.

Još dve osobe iz desetočlane grupe italijanskih turista pozitivno je na koronavirus.

Ostali su, kako su pokazali testovi, negativni, izjavila je na konferenciji za novinare zvaničnik regionalne vlade Marija Tereza Krus Oval.

Turistkinja iz Italije koja je tokom noći preminula u austrijskom mestu Bad Klajnkirhajm nije bila inficirana koronavirusom.

Lekar hitne pomoć, koji je pozvan zbog smrti turistkinje u jednom kompleksu apartmana, naložio je, na osnovu mera koje je doneo Krizni štab austrijske vlade, testiranje na koronavirus.

Prema pisanju sajta "Kronen cajtung", svi testovi su bili negativni.

Jedna škola u Beču je stavljena pod privremenu blokadu nakon što se kod nastavnice te škole pojavila sumnja da je zaražena koronavirusom.

U Nemačkoj je potvrđen 17. slučaj koronavirusa, a reč je o muškarcu iz pokrajine Baden-Virtemberg, koji je bio pozitivan nakon puta u Milano, saopštilo je ministarstvo zdravlja te nemačke pokrajine.

U saopštenju koje je prosleđeno sinoć navodi se da je 25-godišnji muškarac, koji je najverovatnije zaražen tokom posete Italiji, kontaktirao vlasti nakon što su se kod njega pojavili simptomi slični gripu.

Širenje koronavirusa u Evropi navelo je mnoge vlasti na neobične mere, što je slučaj i u Švajcarskoj.

Tako su u čelnici švajcarske vojske u kantonu Tesin, koji se graniči sa Italijom, naložile vojsci da ne napušta kasarne.

Vojno rukovodstvo je naredilo zabranu izlaska iz kasarne za sve pripadnike vojske u tom delu Švajcarske.

Na Bliskom Istoku, gde je zabeleženo povećanje broja zraženizh u Bahreinu - 16, Kuvajtu -25, smatra se da je zaraza došla iz Irana gde je od koronavirusa preminuo 19, a inficirano 139 osoba.

Južna Koreja je prijavila 284 novih slučajeva, najvećim delom u Daeguu, čime je ukupan broj obolelih dostigao 1.261.

U Kini, koja je i dalje epicentar epidemije ima 406 novih slučajeva zaražavanja i 52 smrtnih slučajeva.

U Kini je ukupno 78.604 zaraženih i 2.715 smrtnih slučajeva.

Od koronavirusa do sada obolelo više od 81.000, a preminulo 2.769 osoba.