Napadač Tobijas Rathajn (43) koji je počinio masakr u nemačkom gradu Hanau nekoliko dana pre zločina objavio je video na Jutjubu u kom je na tečnom engleskom poslao “ličnu poruku svim Amerikancima”.

Pročitajte još: Napadač iz Nemačke u pismu otkrio motiv masakra: Tobias smatrao da neke narode treba UNIŠTITI


Na njemu se vidi kako Tobias sedi sam u sobi i šalje upozorenje Amerikancima.

- Ovo je moja lična poruka svim Amerikancima. Vaša država je pod kontrolom nevidljivih tajnih društava. Oni koriste nepoznate zle metode kao što je kontrola uma i održavaju moderan sistem robstva. Ako ne verujete ovome, bolje se probudite, brzo. U vašoj državi postoje tako podzemne vojne baze, a u nekim od njih slave samog đavola, zlostavljaju, terorišu i ubijaju malu decu i to se dešava određeni period. Probudite se, ovo je jedna forma realnosti u vašoj državi. Isključite mejnstrim medije, oni nemaju pojma. Prvi korak je informacija, možda treba da je pročitate ili čujete još jednom od dva druga izvora, ali sada je znate. Drugi korak je akcija, lociranje ovih baza, skupiti masu ljudi i upasti u njih. Vaša dužnost kao američkih građana je da okončate ovu noćnu moru. Borite se, sada - rekao je Tobijas.

U videu se, međutim, nigde ne daje naznaka o tome da će izvršiti napad na teritoriji Nemačke, piše "Jutarnji list".

Nemačko Savezno tužilaštvo saopštilo je danas da postoje indicije da je napadač koji je ubio devet osoba u nargila baru u Hanau, udaljenom 20 kilometara od Frankfurta, imao ultra desničarske motive.

"Savezno tužilaštvo je preuzelo istragu i ima indicija da je iza svega ultra desničarska ekstremistička pozadina", saopštio je portparol Tužilaštva, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da veruje da se napadač nakon napada vratio kući i upucao se.

Dodaje se i da će Tužilaštvo u toku dana održati konferenciju za novinare na kojoj će otkriti sve detalje, prenosi AP.

Kako se navodi, policija istražuje video snimak koji je napadač pre nekoliko dana objavio na društvenim mrežama u kojima obrazlaže teoriju zavere o zlostavljanju deteta u SAD.

Portparol Tužilaštva u Hanau Markus Jung potvrdio je za AP da je devet osoba ubijeno u dva nargila bara u tom gradu, kao i da su ubijeni napadač i još jedna osoba u stanu nedaleko od drugog bara.

"Ne verujemo da je bilo još napadača", rekao je Jung.

Zvaničnici su zapečatili stan i istražuju ceo okrug nakon dojave svedoka o vozilu koje je možda povezano sa slučajem, a još uvek se radi i na identifikaciji napadača.

"Naše misli su ovog jutra sa građanima Hanaua u kome je počinjen ovaj užasan zločin. Iskreno saučešće porodicama koje oplakuju svoje preminule", rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert.

Ranije danas, policija je saopštila da je osam osoba ubijeno, a da je pet povređeno u pucnjavi u nargila barovima, kao i da je kod prvog bara primećeno tamno vozilo kako napušta mesto zločina, dok je kod drugog bara uočen automobil prekriven termičkom folijom i sa razbijenim staklom.

Gradonačelnik Hanaua Klaus Kaminski rekao je da je to što se dogodilo užasan događaj koga će se sećati sa tugom.