Greta Tunberg podnela prijavu o zaštiti imena i pokreta

Tanjug

29. 01. 2020. u 22:28

Грета Тунберг поднела пријаву о заштити имена и покрета

Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg izjavila je danas da je podnela prijavu da zaštiti svoje, kao i ime na "međunarodni školski štrajk"
Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg izjavila je danas da je podnela prijavu da zaštiti svoje, kao i ime na "međunarodni školski štrajk" koji je ona inspirisala u cilju zaštite pokreta od zloupotrebe u komercijalne svrhe.


U postu na svom Instagram profilu, 17-godišnja Šveđanka je rekla da ona i njene kolege aktivisti nemaju apsolutno nikakav interes u vezi sa zaštitnim znakom, ali da je to nažalost nešto što treba učiniti, preneo je AP.


Tunbergova je rekla da prijava "pokriva" njeno ime, naziv pokreta "Petkom za budućnost" i "Školski štrajk zbog klime", što je bio slogan koji je ona držala tokom protesta ispred švedskog parlamenta, koji je inspirisao slične akcije drugih mladih ljudi.


Tunbergova je rekla da je zaštita njenog imena i pokreta potrebna jer se stalno koriste u komercijalne svrhe bez ikakvog pristanka.


"To se, na primer, dešava u marketingu, prodaji proizvoda i ljudi koji skupljaju novac u moje ime i u ime pokreta", napisala je Tunbergova.


"Petkom za budućnost je globalni pokret koji sam ja osnovala", rekla je Tunbergova i dodala da on pripada onima koji u njemu učestvuji, a pre svega mladim ljudima.


Ne može se i ne sme koristiti u pojedinačne ili komercijalne svrhe, istakla je ona.


Pročitajte još: Tajm izabrao ličnost godine: Greta Tunberg i njena borba za klimatske promene ostavili najjači utisak


Tunbergova je navela i da ona i njena porodica, takođe, osnivaju neprofitnu fondaciju koja će transparentno rukovati novcem od stvari poput autorskih prava, donacija i nagrada.


Cilj fondacije biće promovisanje ekološke, klimatske i društvene održivosti kao i mentalnog zdravlja ", napisala je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

e

30.01.2020. 10:48

toliko nas smatraju glupima da je to odvratno, ali zasto ? mozda zato sto trpimo svo to bezvredno smece zadnjih par hiljada godina ? umesto da ih istrebimo ?