MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA


U novoj ruskoj vladi funkcije su zadržali svi najvažniji ministi pa se promene premijera Mihaila Mišustina mogu nazvati rekonstrukcijom i "rotacijom kadrova" jer su i smenjeni već dobili nove važne funkcije.

Ipak, oni koji su morali da napuste fotelje umesto cveća dobili su bukete kritika od predsednika Putina koji je u sredu boravio u Lipeckoj oblasti. A najviše kritika bilo je upućeno na račun odlazeće ministarke zdravlja Veronike Skvorcove. Posle javnih kritika zbog loše snabevenosti lekovima u nekim regionima Rusije kao i javnog nezadovoljstva lekara zbog niskih plata, njena smena je bila najmanje iznenađenje. U mandatu Skvorcove je smanjen broj bolnica i poliklinika pod opravdanjem racionalizacije troškova.

Osim kritika kada su pojedini ministri u staroj vladi u pitanju, Putin se osvrnuo i na položaj predsednika.

- Rusiji je potrebna čvrsta predsednička vlast - kazao je Putin. - Postoje razna mišljenja o tome može li Rusija biti parlamentarna republika. Ali ako se vidi da političke partije u nekim državama ne mogu mesecima da formiraju vladu za Rusiju bi to bilo poražavajuće. I zato bilo kakvi eksperimenti vezani za sistem vlasti i prelazak sa predsedničke na parlamentarnu republiku nisu preporučljivi. Rusiji, koja ima ogromnu teritoriju, mnogo verskih zajednica i veliki broj nacija, još uvek je potrebna snažna predsednička moć.

Pročitajte i: Čemu žurba za promenom ruskog Ustava? Prioritetne Putinove inicijative za izmenu najvažnijeg državnog akta

Inače, u poslednjem obraćanju Federalnom saboru Putin se založio da parlament pojača svoju odgovornost za rad vlade.

A što se tiče nove ruske vlade, najveća promena je dolazak na funkciju prvog zamenika premijera Andreja Belousova koji je poslednjih šest godina bio pomoćnik predsednika Putina. Kao što se očekivalo svoje funkcije zadržali su ministri odbrane, spoljnih poslova i policije. Njih inače direktno imenuje Putin. Sergej Šojgu, Sergej Lavrov i Vladimir Kolokoljcev uživaju veliko poverenje kod Putina ali i vrlo visok rejting kod naroda, pa njihov ostanak u vladi niko nije dovodio u pitanje.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Nije bilo promena u ministarstvima finansija, energetike, poljoprivrede, industrije i trgovine, ali su zato smenjeni ministri rada, zdravstva, pravosuđa, sporta, prosvete, nauke, veza i telekomunikacija, kao i tri potpredsednika vlade, među kojima je Olga Golodec koja je bila "poznata" kao jedna od onih koja je imala nekretnine u Švajcarskoj.

Ministarstvo kulture je pre nekoliko meseci potresala afera mahinacija novcem namenjenim za renoviranje istorijskih spomenika. Dosadašnjeg ministra kulture Vladimira Medinskog koji je na toj funkciji bio skoro osam godina zamenila je Olga Ljubimova koja se do sada u Ministarstvu kulture bavila filmom.

A Medinski odlazi u Putinove savetnike.

Jurij Borisov

BORISOV NASTAVLjA SARADNjU SA SRBIJOM

NA mestu potpredsednika vlade zaduženog za vojno-industrijski kompleks ostao je Jurij Borisov. On je u vladu došao iz armije, a bio je zadužen za realizaciji važnih projekata. On će i dalje biti kopredsednik Komiteta za saradnju sa Srbijom.