PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA


Ne sviđa mi se to što se uradili ispred mene! Izlazite napolje!

Tim rečima, ljut, vičući, tražio je danas francuski predsednik Emanuel Makron od pripadnika izraelske službe bezbednosti da se skolone i puste ga da uđe u crkvu Svete Ane u Jerusalimu, koja se nalazi u francuskom vlasništvu.

- Poštujte pravila koja postoje vekovima. Mogu samo da vam kažem da se ona neće promeniti sa mnom. Uveravam vas u to! – autoritavino je nastavio Makron, istakavši da niko nikoga nije provocirao.

Pre nego što je ušao, iznervirano je dodao:

- Ovo je Francuska!

Očevici kažu da je nekoliko sati pre Makronove posete ispred crkve došlo do incidenta kada je član izraelske službe bezbednosti najpre ušao u crkvu, pa izašao, da bi ga, kada je ponovo hteo da uđe, izbacio jedan član Makronovog obezbeđenja. Obojica su se vukla za kragne.

Sve je neodoljivo podsećalo na epizodu iz 1996. godine, kada je tadašnji francuski predsednik Žak Širak odbrusio izraelskoj službi bezbednosti koja mu nije dala da se pozdravlja s građanima u starom delu Jerusalima, preteći da će da uzme avion i vrati se kući.

Crkvu Sveta Ana iz 1140. godine Francuskoj je poklonio osmanski sultan Abdulmedžid 1856. godine kao zahvalnost za pomoć Napoleona Trećeg Turskoj u Krimskom ratu.

Pre crkve Sveta Ana, Makron je u improvizovanoj šetnji posetio Hram Vaskresenja Hristovog unutar zidina Starog grada Jerusalima, Jevrejski Zid plača i Hramsku goru koju muslimani smatraju trećim najsvetijim mestom islama.