Nepoznate osobe prijavile su da su podmetnute bombe u 13 okružnih sudova u Moskvi, dok su slične dojave došle i za više od 20 stanica podzemne železnice u Sankt Peterburgu, saopštili su ruski zvaničnici.

"Nepoznati ljudi prijavili su jutros imejlom da su eksplozivna sredstva podmetnuta u 13 moskovskih sudova. U tim sudovima su počele evakuacije i upućene su hitne službe da provere informacije o pretnji bombom", saopštila je pres služba Gradskog suda u Moskvi.

Od 28. novembra više sličnih pretnji su dobili sudovi, škole, obdaništa i drugi objekti u glavnom gradu Rusije, uključujući Hram Hrista Spasitelja, ali su se na kraju sve pretnje pokazale lažnim.

PROČITAJTE JOŠ - Ruske službe treba da budu spremne za terorističke napade

Kako navodi agencija TASS, anonimne pretnje stižu iz inostranstva, po svemu sudeći najverovatnije iz Ukrajine, a iznuđivači su tražili da im se novac prenese u bitkoine kako ne bi izvršili svoje namere.

I sudovi u Sankt Peterburgu primili su izveštaje o pretnji bombom i u toku je njihova evakuacija, saopštili su gradski zvaničnici.

Takođe, u anonimnom pismu se upozorava na podmetanje bombi na 22 stanice podzemne železnice.

Sudovi, škole i tržni centri u Sankt Peterburgu su pre dve nedelje počeli da primaju pisma u kojima se preti postavljanjem bombi.

U pismima su bli zahtevi da se 120 miliona rubalja ili 1,8 miliona dolara prebaci u bitkoinima u "digitalni novčanik".

Svi pretnje su se pokazale kao lažne.