Jedna od najbogatijih porodica u Nemačkoj, koja poseduje nekoliko međunarodnih brendova, daje milione za podršku preživelima od holokausta u nastojanju da se iskupi zbog prisilnog korišćenja radnika tokom nacističke ere.

Osim pet miliona evra datih Konferenciji za jevrejska materijalna potraživanja od Nemačke, koji će biti korišćeni za pomoć hiljadama starijih preživelih iz holokausta, kompanija JAB porodice Rajman planira da obezbedi dodatnih 5 miliona evra da nađe i podrži ljude koji su bili prisilni radnici u toj kompaniji pod nacistima.

Dodatnih 25 miliona evra biće godišnje obezbeđeno za obrazovanje o holokaustu i promovisanje demokratskih vrednosti u borbi protiv porasta populističkog nacionalizma, prenosi AP.


PROČITAJTE JOŠ: Rusija uzvraća udarac Nemačkoj: Imaju rok od sedam dana

"Suočiti se s tim bio je prilično emotivan poziv za buđenje cele porodice", rekao je David Kamenecki, predsednik odbora i fondacije JAB-a.

Luksemburški JAB, vredan oko 20 milijardi evra, izrastao je iz Benkisera, industrijske kompanije za hemikalije koju su vodili Albert Rajman stariji i Albert Rajman mlađi.


Kako se navodi, dokumenta nađena u Nemačkoj, Francuskoj i SAD, otkrila su da su u kompaniji koristili ruske civile i francuske ratne zarobljenike kao prisilne radnike, kao i da su vlasnici bili simpatizeri nacista i da su davali donacije paravojnoj SS jedinici još pre nego što je Hitler došao na vlast.

Do sada su istraživači identifikovali 838 ljudi koji su tokom rata bili prisiljeni da rade za Benkiser, rekao je Kamenecki.