МОСКВА-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

РУСИЈА је прогласила персонама нон грата и одлучила да протера из земље двојицу немачких дипломата, запослених у амбасади Немачке у Москви, саопштило је у четвртак руско Министарство спољних послова. Они имају рок од седам дана да напусте Русију.

Тај потез уследио је након што је Немачка протерала руске дипломате из Берлина због наводне умешаности у убиство једног Грузина у августу. Немачки амбасадор Геза Андреас фон Гејр позван је у руско Министарство на разговор на коме ће бити обавештен о реципрочним мерама предузетим против немачких дипломата.

Коментаришући ову одлуку Москве Путинов портпарол је објаснио да је то уобичајена дипломатска пракса реципроцитета, због протеривања руских дипломата из Берлина. Песков је казао да у Кремљу верују да овај последњи догађај неће утицати на односе двеју земаља.

У Министарству спољних послова Русије су објаснили представницима Немачке да је у августу у Немачкој убијени Зелимхан Хангошвили био грађанин Грузијена који се налазио на потерници руских органа јер је од 2000. до 2004. са терористима са Кавказа учествовао у нападима на руске војнике и организовао диверзије у Ингушетији.

Песков је изјавио да се у Западној Европи сада скрива много терориста који су учествовали у крвопролићима на територији Русије и да они добијају стални боравак и држављанство. Ти терористи се слободно крећу без обзира на то што су против њих покренути кривични поступци и Русија је за њима издала потернице.

У Берлину сматрају да су Зелимхана Хангошвилија ликвидирале руске службе или сарадници полиције руске републике Чеченије.

ПУТИНОВА ОЦЕНА

ЗА време самита Нормандијске четворке у Паризу, новинари су питали председника Путина о убиству Хангошвилија у Берлину. Путин га је назвао бандитом и оптужио Немачку што је скривала терористу мада је за њим била расписана потерница. Неки немачки политичари су после тога били шокирани Путиновом оценом да се ради о бандиту.