Pevačica finansirala ukrajinsku vojsku u Donbasu a sad hoće da nastupa u Moskvi: Rusija podeljena

Branko Vlahović

25. 11. 2019. u 20:30

Певачица финансирала украјинску војску у Донбасу а сад хоће да наступа у Москви: Русија подељена

Foto: kp.ru

Više od nedelju dana u Rusiji se vodi polemika o tome treba li dopustiti pevačici Sofiji Rotaru (72) da nastupi na priredbi “Pesma godine”
OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKVA


Više od nedelju dana u Rusiji se na društvenim mrežama i moskovskim tabloidima vodi polemika o tome treba li dopustiti pevačici Sofiji Rotaru (72) da nastupi u Moskvi na priredbi “Pesma godine”. Jedan broj ruskih političara je protiv jer je Sofija Rotaru koja živi u Ukrajini navodno finansijski pomagala one koji su ratovali u Donbasu protiv vojske Donjecke i Luganske republike. Iako se Sovjetski savez davno raspao bilo je i onih koji su predlagali da se Sofiji Rotaru koja je inače po nacionalnosti Moldovanka sa ukrajinskim pasošem oduzme zvanje Narodne artistkinje SSSR-a.


Na drugoj strani su uglavnom bili Sofijini kolege poznati pevači i muzičari koji su smatrali da se njoj kao velikoj pevačici treba dopusti ne samo da peva nego i slobodno izražava svoje političke stavove.Menadžer Sofije Rotaru je kategorički tvrdio da je laž kako je tobože ona finansirala ratovanje u Donbasu.


Što se tiče tvrdnji da Sofija Rotaru dolazi zbog zarade u Rusiju njen menadžer je objasnio da se na “Pesmi godine” ne daju nikome honorari i da svi pevaju bepslatno.

Neosporno je da Sofija Rotaru nije skrivala svoje političke stavove i kritikovala je rukovodstvo Rusije pogotvo posle pripajanja krima matici. Inače, Sofija je vlasnica hotela u Jalti koji se po njoj zove.Na Krimu ima i veliki stan i kuću.


Kad je objavljeno da Sofija Rotaru treba doći u Moskvu na snimanje član Saveta federacije Rusije Valerij Rjazanski predložio je da gradjani ignorišu njene koncerte.A njegov kolega i poznati TV novinar Aleksej Puškov tvrdi da su gradjani Rusije umorni od onih koji kod sebe u zemlju vredjaju Rusiju a zatim dolaze da zaradjuju novac. Podsetio je da gruzinska pevačica Nina Katamadze stalno ponavlja da je Rusija okupator.


PROČITAJTE JOŠ: RASTU TENZIJE: Ukrajinski tenkovi na granici Rusije


Interesantno je da je poslanica ruske Dume Natalija Poklonska bivši tužilac Krima podržavla dolazak Sofije Rotaru u Moskvu. Natalija smatra da kultura i umetnost trebaju da ujedinjuju ljude i protiv je bilo kakvih zabrana. Natalija Poklonska poručuje da ne samo Sofija Rotaru već i Letonka Lajma Vajkule i Gruzinka Nina Katamadze imaju pravo na svoj politički stav i kritiku. Poklonska kaže da je gostovanje ukrajiskih pevača u Rusiju put za normalizaciju odnosa.Ona je spremna da u svako vreme pozove na šoljicu kafe i razgovor Sofiju Rotaru.


Dolazak Sofije Rotaru podržao je i legendarni ruski pevač Lev Leščenko koji je kazao da je ona odlična pevačica i ima pravo da nastupa gde hoće. Leščenko je kritikovao dugogodišnju voditeljku priredbe “Pesma godine” Angelinu Vovk koja je bila protiv da dolaze da zaradjuju oni koji kod sebe blate Rusiju.


Sofija Rotaru će ipak doći sedmog decembra na snimanje “Pesme godine” kao i na festivalu “Legende retro FM”. Navodno da je za taj festival honorar 50 hiljada evra.

Slične rasprave se vode i na balkanskom prostoru jer posle ratova svaka strana ima svoju istinu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Saša

25.11.2019. 21:26

Ej, mislio sam ja da sam video nešto. Tako je, video, i SVAKA VAM ČAST redakciji Novosti! "Krim pripojio matici"! E svaka vam čast, konačno da vidim ispravno izražavanje u Srpskim vestima! Alal vera!