RASTU TENZIJE: Ukrajinski tenkovi na granici Rusije

B. VLAHOVIĆ

četvrtak, 06. 12. 2018. u 20:31

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ: Украјински тенкови на граници Русије

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko sa vojskom, Foto Fejsbuk

Ukrajinske jedinice na pravcima odakle očekuju da bi mogli napasti Rusi. Kijev namerava da poništi 40 dogovora s Moskvom

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREDSEDNIK Ukrajine Petar Porošenko potvrdio je da prebacuje “dopunske snage” na istočne granice, u oblasti u kojima je uvedeno ratno stanje. Čestitajući oficirima i vojnicima Dan oružanih snaga, Porošenko je na “Tviteru” najavio da se pojačavaju snage na “najopasnijim pravcima” odakle bi neprijatelj mogao da nasrne na Ukrajinu.

Ukrajinski politički vrh stalno ponavlja da je Rusija koncentrisala vrlo jaku tenkovsku grupu u blizini Ukrajine još od 2014. godine.

Kao primer uvežbavanja Porošenko je naveo prebacivanje desantne brigade sa vojnog aerodroma u Žitomiru u oblasti u kojima preti najveća opasnost, a to je granica sa Rusijom. Zapadne agencije su objavile fotografije desantnih jedinica, kao i vozova koji prevoze tenkove ka istočnim granicama.

Pročitajte još - Ukrajina tražila od SAD da izvedu "vanredni" let

Trećeg decembra okupljen je i veći broj rezervista i oni će na manevrima po ovom zimskom vremenu provesti do 23. decembra. Najavljeno je da Ukrajina namerava da provede taktičke vežbe na poligonima u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Prema poslednjim informacijama, ratno stanje u Ukrajini bi trebalo da traje do 26. decembra.

Mnogi, ne samo ruski, već i ukrajinski analitičari ocenjuju da Porošenko vodi ratnu kampanju sa ciljem da podigne sebi rejting pred martovske predsedničke izbore.

Ukrajinski parlament u četvrtak je raskinuo Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom. Za takvu odluku je glasalo 277 poslanika s obrazloženjem da je Rusija agresivnom politikom narušila veći deo tog dogovora.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio pre nekoliko dana da Ukrajina namerava da poništi oko 40 bilateralnih dogovora sa Rusijom. Iako je jedan broj poslanika tražio da se potpuno prekinu i diplomatski odnosi sa Rusijom, rukovodstvo u Kijevu to ipak nije prihvatilo. Ministar Klimkin je objasnio da će u Kijevu voditi računa da ne naprave sebi štetu nekim brzopletim potezom.


AMERIČKI LET IZNAD UKRAJINE

Američka vojska je saopštila da je izvela “vanredni” let iznad Ukrajine prema Sporazumu o otvorenom nebu da potvrdi svoju posvećanost toj zemlji pošto je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda. SAD su počele da se pripremaju i da isplovi vojni brod u Crno more i zatražile su od Stejt departmenta da o tome obaveste Tursku.


PREKID PRIJATELjSTVA S RUSIJOM

U ODLUCI Vrhovne rade se kaže da Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom prestaje da važi 1. aprila 2019. godine. Dogovor o prijateljstvu je bio potpisan 31. maja 1997. na deset godina i on se automatski produžavao ako jedna od potpisnica ne odluči da prestane da ga poštuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Nick.cdn

06.12.2018. 22:06

@boža - Stoko jedna, Milosevic je u uzasnim uslovima branio interese Srbije i srpskog naroda, nazalost Rusija je tada bila na kolenima te nije imao dobre preduslove da uspe. A imao je puno "boza" i slicnih tebi te mu je zaista bilo tesko.

Miki-Zg

06.12.2018. 20:58

Tko sa vragom ( Ameri ) tikve sadi ,obiti će im se o glavu ( Ukrajinskom narodu )?

realist.

06.12.2018. 21:02

Jer ova budala izlapio, Putin ce da ga sravni Sa zemljom, Cudi me zasto vojnici slusaju tog manijaka. To znaci njega interesuje njegovtron a ne zivote vojnika, oni trebaju ga oterati kao Janukovica.

Conte

06.12.2018. 22:17

@realist. - rezervni sastav ukrajinske vojske bi se masovno predavao Rusima u slučaju direktnog rata. Neće se mnogo zapad ovajditi gurajući ih protiv braće.

Apis

06.12.2018. 21:06

Porosenko sprema da upadne u bure sa rakiju, ali prije toga niz brdo zileta ima da sklizne.

Cica

06.12.2018. 22:15

"Министар Климкин је објаснио да ће у Кијеву водити рачуна да не направе себи штету неким брзоплетим потезом" Па они од када су дошли на власт терористичким пучем под покровитељством Викторије Нуланд искључиво раде себи у штету! Остали су без Крима и без Донбаса а народ и државу довели до просјачког штапа, извели фашизацију друштва, уништили привреду...

Anarhista

06.12.2018. 22:34

Страх је јачи од Смрти, изазива патњу, бол, немоћ. Када непријатељ живи у страху то је јаче од атомске.

KRISTIJAN

06.12.2018. 23:05

Au, a Rusi rekli ako udje Americki brod u crno more da ce biti "zurka"! E bas da vidim I to, posto ce Ameri 100% uci brodom, da vidim da li ce Rusi potopiti brod kako su rekli !!!

КИР СРБИН

07.12.2018. 15:09

@KRISTIJAN - Пријатељу где сена журци потапају бродови? А улазак у Црно Море може бити и сидрење у Констанци, као пре две године, од чега је пола посаде добило пролив, а пола киндула из USA NAVY.

Klimt-Bec

09.12.2018. 14:05

@KRISTIJAN - A ti mislis da bi Amerika sebi dozvolila Rat sa Rusijom, zbog glupog Porosenka??? Koliko god se Ameri i Rusi pljuvali, niste ne rade a da se pre toga uzajamno ne konsultuju!!!

tadija

06.12.2018. 23:13

mogli bi malo kanada i amerika da ratuju jedni protiv drugih...da nas rasterete..nas slovene i arape.

Vaske

06.12.2018. 23:24

Žao mi je ukrajinskog naroda, jedan čitalac u komentarima reče "Neka im je večna slava" i tako će i biti ako se ukrajinski narod ne dozove pameti i zarati sa Rusijom !?!?!?!?

zaliv.net

06.12.2018. 23:43

Jadne zaludjene budale, sta drugo reci. Slepci ne vide sta im ameri rade pa se ponasaju kao pijane drolje

Sone

07.12.2018. 00:24

Ukri cackaju Ruse ali neznaju da ce ih Rusija takticno konvencionalnim udarom vratiti u okvire male Ukrajine, odnosno svesti Ukrajinu na Kiev,jer Rusi ne zele rat i to pogotovu dugotrajan jer to bi ih iscrpilo ekonomski.Ameri podmuklo i takticki mrse konce i sve rade da oslabe Rusiju,Putin je namazan i zna s kakvim podmuklim olosom ima posla.Ukrajina se ponasa kao Hrvati,Poljaci i ostale poguzne muve US.

Simpatične su vam ove crne uniforme

07.12.2018. 08:43

Viđao sam fotografije istih takvih, rasutih oko uništenih nemačkih tenkova kod Kurska... samo napred.