MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREDSEDNIK Ukrajine Petar Porošenko potvrdio je da prebacuje “dopunske snage” na istočne granice, u oblasti u kojima je uvedeno ratno stanje. Čestitajući oficirima i vojnicima Dan oružanih snaga, Porošenko je na “Tviteru” najavio da se pojačavaju snage na “najopasnijim pravcima” odakle bi neprijatelj mogao da nasrne na Ukrajinu.

Ukrajinski politički vrh stalno ponavlja da je Rusija koncentrisala vrlo jaku tenkovsku grupu u blizini Ukrajine još od 2014. godine.

Kao primer uvežbavanja Porošenko je naveo prebacivanje desantne brigade sa vojnog aerodroma u Žitomiru u oblasti u kojima preti najveća opasnost, a to je granica sa Rusijom. Zapadne agencije su objavile fotografije desantnih jedinica, kao i vozova koji prevoze tenkove ka istočnim granicama.

Pročitajte još - Ukrajina tražila od SAD da izvedu "vanredni" let

Trećeg decembra okupljen je i veći broj rezervista i oni će na manevrima po ovom zimskom vremenu provesti do 23. decembra. Najavljeno je da Ukrajina namerava da provede taktičke vežbe na poligonima u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Prema poslednjim informacijama, ratno stanje u Ukrajini bi trebalo da traje do 26. decembra.

Mnogi, ne samo ruski, već i ukrajinski analitičari ocenjuju da Porošenko vodi ratnu kampanju sa ciljem da podigne sebi rejting pred martovske predsedničke izbore.

Ukrajinski parlament u četvrtak je raskinuo Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom. Za takvu odluku je glasalo 277 poslanika s obrazloženjem da je Rusija agresivnom politikom narušila veći deo tog dogovora.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio pre nekoliko dana da Ukrajina namerava da poništi oko 40 bilateralnih dogovora sa Rusijom. Iako je jedan broj poslanika tražio da se potpuno prekinu i diplomatski odnosi sa Rusijom, rukovodstvo u Kijevu to ipak nije prihvatilo. Ministar Klimkin je objasnio da će u Kijevu voditi računa da ne naprave sebi štetu nekim brzopletim potezom.


AMERIČKI LET IZNAD UKRAJINE

Američka vojska je saopštila da je izvela “vanredni” let iznad Ukrajine prema Sporazumu o otvorenom nebu da potvrdi svoju posvećanost toj zemlji pošto je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda. SAD su počele da se pripremaju i da isplovi vojni brod u Crno more i zatražile su od Stejt departmenta da o tome obaveste Tursku.


PREKID PRIJATELjSTVA S RUSIJOM

U ODLUCI Vrhovne rade se kaže da Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom prestaje da važi 1. aprila 2019. godine. Dogovor o prijateljstvu je bio potpisan 31. maja 1997. na deset godina i on se automatski produžavao ako jedna od potpisnica ne odluči da prestane da ga poštuje.