Tramp doživeo tri udarca, a bliže se izbori: Republikanci potučeni na “domaćem terenu”

D. Savić

06. 11. 2019. u 22:09

Трамп доживео три ударца, а ближе се избори: Републиканци потучени на “домаћем терену”

Danica Rem slavila u Virdžiniji ,AP foto

U četiri američke savezne države održani su izbori za guvernere

LOŠ izborni dan za republikance i Donalda Trampa. Ishodi izbora za guvernere u četiri države, doneli su demokratskim kandidatima trijumf u Kentakiju, Virdžiniji i Nju Džerziju, dok su republikanci zadržali vlast u Misisipiju.

Pročitajte još: Sondlend: Tramp uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini istragom

Pokazalo se tako da agitovanje šefa Bele kuće Donalda Trampa za republikanskog kandidata uoči izbora za guvernera Kentakija nije urodilo plodom, jer su u ovoj tradicionalno konzervativnoj državi SAD, birači ovog puta, prednost dali kandidatu demokrata.

Udarac za Trampa, godinu dana uoči glasanja za predsednika SAD, stigao je i sa izbora za skupštinu još jedne konzervativne države, Virdžinije, gde su, posle 20 godina, pobedu u državnoj skupštini slavile takođe demokrate. Demokrate su na izborima zadržale većinu i u parlamentu u Nju Džerziju. Samo u vrlo konzervativnom Misisipiju, uprkos dozi strahovanja, republikanci su uspeli da zabeleže komotnu pobedu nad demokratama, izborom Tejta Rivisa za guvernera.

Pročitajte još: Tužba protiv Trampa za silovanje

Novi guverner Kentakija postao je, istina u tesnoj trci, demokrata Endi Bešir (41) pošto je osvojio 0,4 odsto glasova više od Meta Bevina (52), koji je odmah izneo sumnju u neregularnosti glasanjnja. Ali, sin bivšeg guvernera iste države, Bešir, uspeo je ipak da pobedi republikanskog kandidata koji je izgubio popularnost zbog borbi sa sindikatima i prosvetarima, uprkos Trampovim tvrdnjama da je demokrata "suviše opasan" da bi vodio državu koja mu je, inače, na poslednjim predsedničkim izborima dala čak 30 odsto prednosti nad protivkandidatkinjom Hilari Klinton.

U tradicionalno konzervativnoj Virdžiniji demokrate su "potukle" republikance u oba skupštinska doma. Izborom prve otvoreno transrodne osobe, američke novinarke Danice Rem u Dom delegata i prve muslimanke Gazile Hašimi u Senat ove države, demokrate su "zapečatile" trijumf, kome je, inače, podsticaj dala i podrška demokratskih predsedničkih kandidata, Džozefa Bajdena i Elizabet Voren.

AP foto

Mediji u porazu republikanaca na izborima u dve konzervativne države vide nagoveštaj dodatnih problema njujorškog tajkuna koji se, usred pokušaja da osvoji i drugi mandat u Beloj kući, bori sa pokušajima demokrata da mu u Kongresu opozivom zategnu omču i smrse konce.

NAJVIŠE DOLARA KOD PREDSEDNIKA

NA startu izborne kampanje velika gužva vlada među demokratskim kandidatima za predsednika, pa se kao indikator uspeha meri koliko novca su dosad sakupili. Trenutno, najbolje stoje Berni Sanders sa 33,7 miliona dolara i Elizabet Voren sa 25,7 miliona, dok Džozef Bajden, koji se smatra vodećim Trampovim protivkandidatom, raspolaže sa devet miliona. Ukupno gledano, ubedljivo vodi aktuelni stanar Bele kuće Donald Tramp sa 83,2 miliona dolara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije